Tomac a subliniat lipsa de transparență din partea Guvernului în procesul de elaborare a acestor măsuri fiscale, remarcând angajamentele anterioare ale oficialilor de la vârf, începând cu șeful statului care promitea românilor că nu vor exista creșteri de taxe și impozite în timpul mandatului său.
Eugen Tomac, despre "legile austerității" a lui Ciolacu: Va demola economia românească. E o haiducie
Mai mult, premierul Ciolacu afirma că PSD nu va majora niciodată taxele și impozitele în România cât timp va fi la guvernare. "Acum vedem cum, sub presiune și în grabă, Guvernul își asumă un pachet fiscal care va avea un impact devastator asupra economiei românești", a declarat liderul PMP.
Tomac acuză Guvernul Ciolacu că, nereușind să rezolve alte probleme, se îndreaptă spre sectorul privat cu măsuri de impunere "haiducești", într-o încercare de a aduce fonduri la bugetul de stat pentru "pomeni electorale".
Citește și: Ciolacu nu mai desființează 200.000 slujbe la stat. 15 „portițe” prin care se conservă privilegiile
Șeful PMP susține că existau alte soluții, cum ar fi reducerea numărului de parlamentari sau de secretari de stat, dar și accelerarea digitalizării ANAF pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor și a combate evaziunea fiscală, nicidecum împovărarea românilor cu taxe și impozite în condițiile în care oamenii se descurcă din ce în ce mai greu din punct de vedere financiar.
Legile auterității a lui Ciolacu, un "pumn în pieptul" constructorilor, agriculturii și IT-știlor
Tomac a avertizat că noile măsuri vor afecta industria construcțiilor, într-un moment de criză în agricultură, și vor elimina facilitățile pentru agricultura românească, deși țara importă 70% din produsele alimentare de bază. El a mai menționat că sectorul IT, care s-a dezvoltat datorită unor facilități fiscale, va fi și el afectat.
Citește și: Două categorii de angajați pierd minim 1.800 lei pe an pe baza „legii austerității” a lui Ciolacu
Mai mult, Tomac a subliniat absența unui studiu de impact, în timp ce legea cere Guvernului să implementeze orice schimbare fiscală cu măsuri tranzitorii de cel puțin șase luni.