La ce alimente prețurile rămân plafonate încă 3 luni

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.01.2024 - 09:44
La ce alimente prețurile rămân plafonate încă 3 luni - Foto: Freepik/CC0

La ce alimente prețurile rămân plafonate încă 3 luni. În ce magazine le găsiți la prețuri mici. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, are chiar acum o întâlnire cu reprezentanţii retailerilor.

SHARE

La ce alimente prețurile rămân plafonate încă 3 luni. În ce magazine le găsiți la prețuri mici. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, are chiar acum o întâlnire cu reprezentanţii retailerilor, axate pe plafonarea adaosului comercial.

Este vorba despre prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial, pentru alimentele de bază, pentru alte trei luni.

La ce alimente prețurile rămân plafonate încă 3 luni

Sunt vizate 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânza telemea de vacă vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă, făina albă de grâu, mălaiul, ouăle, uleiul de floarea soarelui, carnea proaspătă de pui ;i porc, legumele proaspete vrac, fructele proaspete vrac, cartofii proaspeţi albi vrac, zahărul alb tos.

OUG 67/2023, privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar, de combatere a creşterii excesive a preţurilor, la unele produse agricole şi alimentare, a intrat în vigoare pe 1 august 2023. 

Barbu a precizat luni, la finalul unei întâlniri cu mediul asociativ, că îşi doreşte prelungirea acestei măsuri şi după 31 ianuarie 2024.

Citeşte şi: Avalanșă de scumpiri în magazine și benzinării: Sticla de suc e 12,50 lei, benzina cu 0,29 în plus

El a afirmat că ia în calcul şi introducerea de noi produse pe listă. Mielul ar putea fi unul dintre acestea, dar o decizie va fi luată numai după ce avea discuţii cu asociaţiile din procesare, din industria alimentară şi cu retailerii.

Subiectul a fost abordat şi ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii industriei alimentare, dar şeful MADR a transmis că nu va lua nici o decizie, fără dialog, conform Agerpres.

"O să avem o discuţie cu industria şi cu retailerii, şi împreună vom lua decizia aceasta. Nu fac nimic fără dialog.

Citeşte şi: Ce alimente se scumpesc în 2024? Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari

Voi aduce un proces verbal semnat şi către domnul prim-ministru şi, bineînţeles, este o decizie politică şi o decizie în Guvern, care se va lua până la 31 ianuarie, atunci când expiră această ordonanţă.

Mă bucur că se vorbeşte de acest proiect de ordonanţă, pentru că nimeni nu-i dădea crezare când a fost aprobat în Guvernul României.

Indicele preţului de consum arată foarte clar că, pe anumite categorii de produse, sunt scăderi semnificative, în anul 2023, faţă de 2022, atunci când ordonanţa nu era ordonanţă de plafonare a adaosului comercial în România", a transmis Florin Barbu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te