Alimentele, alcoolul și tutunul erau de așteptat să fie cel mai mare factor, în creșterea cu 0,1% a inflației.
Creşte inflaţia în UE
Aceasta în pofida vitezei cu care prețurile alimentelor creșteau, încetinind la 13,6%, de la 15,5% în luna martie, urmată de inflația energetică, care a revenit la 2,5%, după ce prețurile au scăzut cu 0,9%, în martie, arată estimările Eurostat, principala agenție de statistică a UE, conform UPI.
Interesant e că, înainte de izbucnirea crizei, băncile centrale din multe state UE nu reuşeau să ridice inflaţia la 2%, atât cât este considerată inflaţia optimă, în vremuri de prosperitate.
Inflația din cele 20 de țări din UE care utilizează moneda euro a scăzut de la lună la lună, de când a atins un vârf de 10,6%, în luna octombrie.
Citeşte şi: Lebedele negre ale inflaţiei, prin care a răzbătut România. Ce hopuri mai avem de depăşit acum
Dar, chiar și cu creșterea din aprilie, rămâne încă cu 0,4% sub nivelul de acum un an, când invazia Rusiei în Ucraina a provocat inflație în întreaga lume.
Inflația a crescut în trei dintre cele patru mari economii ale blocului economic european, doar Germania reușind să o controleze, decelerând cu 0,2%, pentru a o reduce la 7,6%.
În schimb, inflația din Italia a crescut la 8,8%, de la 8,1%, în martie, în timp ce în Franța a crescut de la 6,7%, la 6,9%. Rata inflației din Spania a urcat de la 3,1%, la 3,8%.
Citeşte şi: De ce continuă să crească prețurile deși rata inflației a scăzut. Ce ne așteaptă în acest an
Inflația din Țările de Jos a înregistrat o creștere bruscă, de 1,4%, până la 5,9%, dar Belgia, Estonia, Grecia și Portugalia au realizat toate reduceri substanțiale.
Cifrele privind inflația apar pe măsură ce cele mai recente cifre trimestriale privind PIB-ul, până la ziua de vineri, au arătat că PIB-ul a crescut cu doar 0,1%.
Încetinirea economiei Germaniei, cea mai mare din bloc, a dăunat celorlalte economii majore, toate revenind la negru din ultimul trimestru al anului trecut, potrivit cifrelor preliminare, tot de la Eurostat.