Inflația din SUA scade, pe măsură ce prețurile de consum scad. Piata muncii, încă sub presiune

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.01.2023 - 09:13
Inflația din SUA scade, pe măsură ce prețurile de consum scad. Piata muncii, încă sub presiune - Foto: interesestingblog.com
Inflația din SUA scade, pe măsură ce prețurile de consum scad. Piata muncii, încă sub presiune - Foto: interesestingblog.com

Prețurile de consum au scăzut pentru prima dată în peste doi ani și jumătate, în decembrie, deoarece prețurile la benzină și autovehicule au scăzut. Apare speranța că inflația se află acum pe o tendință susținută de scădere, deși piața muncii rămâne restrânsă.

SHARE

Americanii au primit cu mai multă ușurare preţurile de la supermarket luna trecută, raportul Departamentului Muncii arătând că prețurile alimentelor au înregistrat cea mai mică creștere lunară, din luna martie a anului 2021. Chiriile însă au rămas foarte mari, iar utilitățile au fost mai scumpe.

Calmarea inflației ar putea permite Rezervei Federale să reducă și mai mult ritmul creșterii ratelor la dobânzi, luna viitoare. Banca centrală a SUA este angajată în cel mai rapid ciclu de creștere a ratei dobânzii din anii 1980.

Oficialii Fed au salutat semnul unei dezinflaţii, Patrick Harker, de la Fed Philadelphia, a afirmat că „creșterile de 25 de puncte de bază vor fi potrivite în viitor”, în opinia sa, conform Reuters.

„Vârful inflației este în urmă, dar întrebarea este cât de abruptă este coborârea”, a spus Sung Won Sohn, profesor de finanțe și economie la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles.

citeşte şi: Niciun avion nu mai zboară în SUA. Defecțiune la sistemul informatic al autorității aeriene

"Desigur, eforturile Fed au început să dea roade, deși va mai trece ceva timp până când pământul făgăduinţei, al unei rate a inflației de 2%, se va concretiza”.

Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,1% luna trecută, prima scădere din mai 2020, când economia se zguduia de primul val de cazuri de COVID-19. IPC a crescut cu 0,1%, în noiembrie.

Economiștii chestionați de Reuters au estimat că IPC va rămâne neschimbat. A fost a treia lună consecutivă când IPC a ajuns sub așteptări și a crescut puterea de cumpărare a consumatorilor, precum și speranța că economia ar putea evita o recesiune de temut în acest an.

Fără alimente, adăposturi și energie, prețurile au scăzut pentru a treia lună consecutiv.

„Raportul de astăzi, privind inflaţia, crește probabilitatea unei aterizări uşoare”, a spus Sinem Buber, economist principal la ZipRecruiter.

Prețurile benzinei au scăzut cu 9,4%, după ce au scăzut cu 2,0%, în noiembrie. Costul gazelor naturale a crescut cu 3,0%, în timp ce energia electrică a crescut cu 1,0%.

Prețurile alimentelor au urcat cu 0,3%, cel mai mic câștig din aproape doi ani, după ce au crescut cu 0,5%, în luna anterioară.

Costul alimentelor consumate acasă a crescut cu 0,2%, de asemenea cel mai mic din martie 2021. Prețurile fructelor și legumelor au scăzut la fel ca și cele la lactate, dar carnea, carnea de pasăre și peștele au costat mai mult. Prețurile ouălor au crescut cu 11,1%, din cauza gripei aviare.

În cele 12 luni până în decembrie, IPC a crescut cu 6,5%. Aceasta a fost cea mai mică creștere din octombrie 2021 și a urmat un avans de 7,1%, în noiembrie.

citeşte şi: Republicanul Kevin McCarthy a reuşit să devină preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA

IPC anual a atins un vârf de 9,1%, în iunie, care a fost cea mai mare creștere din noiembrie 1981. Inflația rămâne cu mult peste ținta de 2% a Fed.

Președintele Joe Biden a spus că tendința dezinflaționistă a fost „să ofere familiilor un adevărat spațiu de respirație” și „dovada că planul meu funcționează”.

Presiunile asupra prețurilor scad, pe măsură ce costurile mai mari ale împrumuturilor micşorează cererea, iar lanțurile de aprovizionare se relaxează.

Fed și-a majorat anul trecut rata de politică monetară cu 425 de puncte de bază, de la aproape zero, la un interval de 4,25%-4,50%, cel mai mare de la sfârșitul anului 2007.

În decembrie, a estimat cel puțin 75 de puncte de bază suplimentare de majorări ale costurilor îndatorării, până la sfârșitul anului 2023.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te