Primarul Ploieștiului, independentul Mihai Polițianu, a semnat în ultima zi a lunii ianuarie a acestui an printr-o metodă netransparentă contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubritate cu o asociere dintre compania austriacă Branter Servicii Ecologice SRL și Roeco SRL.
Noul primar lucrează cu apropiații foștilor primari, adversarii săi politici
Acesta din urmă este un SRL de bloc deținut de Alecsandru Cimpoeru și administrată de Cătălin Ioniță.
Vezi mai jos documentul prin care serviciile de salubritate din Ploiești le-au fost atribuite consorțiului dintre compania austriacă și SRL-ul românesc
Solicitare încheiere contra... by Stelian Negrea
Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, Roeco SRL avut în 2023 o cifră de afaceri de 22.000 lei și un singur angajat motivul pentru care se află în acest consorțiu, al cărui lider este compania austriacă, fiind total neclar.
De obicei, regula participării la astfel de licitații este că o companie mică, care nu are capacitatea financiară să participe la atribuirea unui contract pe bani publici, își ia o mare companie drept terț susținător.
Și nu invers cum e cazul la atribuirea contractului pentru salubritatea Ploieștiului unde o mare companie austriacă și-a luat drept asociat un SRL controlat de două personaje dubioase.
Una dintre explicații poate fi că doar cooptând SRL-ul anonim dar cu conexiuni la nivelul administrației locale își poate securiza câștigarea contractului.
Două personaje extrem de controversate dețin și controlează un SRL înfipt la masa bucatelor
Ambele personaje sunt extrem de controversate și apropiate de fostele administrații ale Ploieștiului cu care Polițianu s-a aflat în conflict în campania electorală de anul trecut în urma căreia a ajuns primar.
Cimpoeru este șoferul familiei Prigoană, cea care a deținut compania Rosal, care a avut un contract de salubritate cu municipiul Ploiești și care a fost reziliat din cauza unor nereguli grave.
Cătălin Ioniță este nimeni altul decât finul fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, condamnat definitiv în 2017 la închisoare cu suspendare pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Ioniță este, la rândul său, cercetat pentru un contract de 50.000 de euro care ar fi fost atribuit cu dedicație, de la CSM Ploiești.
Pe numele său au mai curs acuze legate de faptul că a emis facturi de 2 milioane de euro pe numai patru luni pentru salubritatea Ploieștiului, în condițiile în care Ploieștiul era sufocat de gunoaie.
El este acuzat chiar de către compania la care a lucrat care se numește acum Bin Go Solutions dar care în trecut a purtat numeroase ale numel UWS și Rosal – cu singurul scop de a-și pierde urmele – că a produs acesteia un prejudiciu de 4 milioane de Euro într-o perioadă de 5 ani.
Newsweek România a prezentat AICI și AICI, de-a lungul timpului, afacerile putrede din jurul diferitelor contracte de salubrizare încheiate de primăria Ploieștiului cu Rosal.
Cimpoeru și Alecsandru sunt doi apropiați ai familiei Prigoană: și-au predat, la mijlocul lunii trecute, ștafeta ca administratori ai companiei Enviroment Care Waste Management SRL (fosta Rosal International Management SRL) deținută integral de cei doi fii ai fostului om de afaceri Silviu Prigoană: Honorius și Silvius.
Polițianu, pe urmele predecesorilor săi: protejează companiile cu probleme
La fel ca predecesorii săi, pe care îi acuza în campania electorală de fapte de corupție, primarul independent al Ploieștiului, Mihai Polițianu, nu a intrat în conflict cu companiile de salubritate, care colectează deșeurile în municipiu și care-și schimbă doar denumirile, ci cu compania care administrează singura groapă de gunoi autorizată din județul Prahova, Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL.
El a acuzat, printre altele, compania Vitalia, administratorul gropii de gunoi de la Boldești, că ar fi blocat accesul noului operator la rampa de deșeuri, încercând să împiedice astfel desfășurarea activității noului operator.
La rândul ei, oficialii Vitalia și-au reafirmat angajamentul de a depozita, în condiții de deplină legalitate și viabilitatea din punct de vedere economic, deșeurile care provin de pe raza Municipiului Ploiești.
“În același timp, subliniem că, societatea Vitalia va respecta legea ,indiferent de operatorul de salubritate, iar aceasta presupune, în mod clar și lipsit de echivoc, existența unui contract de delegare cu UAT Ploiești pentru gestiunea serviciului de eliminare prin depozitare a deșeurilor”, au afirmat într-un comunicat de presă oficialii acestei companii.
Vezi AICI comunicatul de presă al Vitalia.