Criza gunoiului din Prahova: Operatorul UWS trebuie să prezinte garanții că poate plăti depozitarea

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 16.02.2024 - 18:40
Imagine cu caracter ilustrativ Foto: pexels.com

Criza gunoiului din Prahova continuă din cauza faptului că operatorul UWS, fost ROSAL, are întârzieri și restanțe mari la plata depozitării deșeurilor la rampa ecologică Boldești-Scăeni.

SHARE

Criza gunoiului din Prahova continuă, iar cei mai afectați sunt, locuitorii din Ploiești.

 Situaţia este generată de faptul că firmele de salubritate care au contract pentru ridicarea deşeurilor au datorii mari către societatea Vitalia, care administrează rampa de gunoi şi care solicită insistent, de mai mult timp, plata debitelor şi încheierea de noi contracte.

Criza gunoiului din Prahova: Operatorul UWS trebuie să prezinte garanții că poate plăti depozitarea

Într-o adresă transmisă la 15 februarie, reprezentanților United Waste Solutions (UWS) și ai ADI Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova, Vitalia, compania care operează rampa ecologică de deșeuri nepericuloase Boldești-Scăeni, solicită încheierea unui contract de prestare a serviciului de depozitare a deșeurilor la rampa ecologică Boldești Scăeni, în limitele clauzelor esențiale ale contractului cadru. 

Citește și: Președintele Comisiei de Mediu a cerut autoriăților din Prahova rezilierea contractului cu UWS

Vitalia enumeră trei motive, care justifică nevoia de a încheia acest contract: 

·       istoricul de rău platnic al UWS, reconfirmat după ce UWS și-a încălcat din nou promisiunile de plată, angajate chiar de administratorul societății în cadrul unei întâlniri desfășurate pe 9 februarie în prezența autorităților publice 

·       faptul că plățile către Vitalia, începând din noiembrie până în prezent, au fost efectuate prin terți, nu din conturile UWS, dat fiind că acestea sunt în continuare poprite

 •        UWS face obiectul a numeroase executări silite ca urmare a neplății în termen legal a obligațiilor contractuale. Astfel, există un risc ca UWS să nu mai poată face plăți în viitor către Vitalia sau către ceilalți operatori din SMID Prahova, ceea ce va bloca practic întregul flux financiar la nivelul activității locale de profil.

Vitalia solicită o scrisoare de garanție

Vitalia condiționează semnarea contractului și cu depunerea unei scrisori de garanție bancară pe care de altfel a solicitat-o de la începutul lunii decembrie în prezența reprezentatului ADI Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova.

Citește și: Doi operatori rău platnici ar putea umple județul Prahova de gunoaie

UWS, prin administratorul său,  Bogdan Niculescu a promis la acel moment că va putea veni în termen de două luni cu respectiva scrisoare de garanție, fapt care nu s-a întâmplat. 

Datoriile către Vitalia ale celor două companii UWS, SWO, Blue Planet au ajuns în prezent la 8,3 milioane de lei. Reamintim că istoricul de rău platnici se întinde pe perioada a peste zece ani, iar din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat - TVA și contribuție pentru economia circulară. 

Citește și: Risc de criză a gunoaielor, în județul Prahova. Accesul UWS, fostul Rosal, la groapă, oprit din nou

Potrivit contractului cadru semnat de Vitalia cu ADI Deșeuri Prahova, în baza articolului 11.4, compania are opțiunea legală de a sista serviciul, dacă nu își încasează sumele facturate, dar neplătite de operatorii menționați. O altă problemă care derivă din tot acest blocaj este aceea că, dacă se va ajunge la situația în care Vitalia intră în incapacitate de operare, vor avea de suferit toți operatorii locali, inclusiv cei care au fost și sunt buni platnici. 

Citește și: Deșeurile din Prahova, monopol al unui “gunoier” milionar și cartofor. Trimis în judecată de DNA

Cu o experiență de peste 18 ani în industria gestiunii deșeurilor, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor a devenit un actor important al acestui sector de activitate din România.

Prin operațiunile eficiente și specializate, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor demonstrează angajamentul societății de a contribui la crearea unui mediu mai curat și sustenabil în întreaga țară. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te