„Pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă”, prevede legea 55 prin care este instituită starea de alertă.
Actul normativ nu prevede clar sancțiuni pentru încălcarea acestui articol, însă conține amenzi pentru fapte care au legătură cu protestul ilegal de la Metrorex.
Astfel:
h) Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, stabilite conform art. 5 alin. (2) lit. d); - amendă de la 500 la 2.500 de lei.
j) Nerespectarea interdicțiilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a) de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise; - amendă de la 3.000 de lei la 15.000 de lei.
De altfel, Jandarmeria a anunțat că a dat deja amenzi în baza prevederilor de mai sus.
Închisoare de la o lună la un an pentru activitate oprită total
Mai mult, protestatarii din Unitatea – Sindicatul Liber Metrou nu au respectat nici Legea dialogul social, din 2011, care îi obligă ca, în cazul unei greve, să asigure mininum o treime din activitate.
„În unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, greva este permisă cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puțin de o treime din activitatea normală”, arată actul normativ.
Sindicaliștii au oprit vineri total activitatea Metrorex, fără a asigura activitatea minimă legală. Călătorii au fost nevoiți să caute alte mijloace de transport.
Legea prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea dacă nu se respectă această cerință, prevăzută la articolul 2015.
„Declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevăzute la art. 191 alin. (1) ori la art. 202-205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă”, prevede actul normativ.
Totuși, în acest caz, Unitatea-Sindicatul Liber Metrou se poate apăra prin faptul că acțiunea de vineri nu este o grevă, ci un protest spontan al salariaților, pe care nu l-a organizat.
”Societatea Metrorex SA este subvenționată de la bugetul de stat. În cazul opririi voluntare a lucrului de către salariați, nu se aplică prevederile Legii nr. 62 a sindicatelor, deci nu trebuie asigurată o treime din activitate.
USLM a făcut 21 de adrese către ministrul Transporturilor și trei pichete în fașa Ministerului Transporturilor și în fața Guvernului, iar aceștia au refuzat orice dialog”, se arată într-un comunicat dat publicității vineri după amiază de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou și semnat de toți cei cinci membri ai Biroului Permanwent al organizației sindicale, în frunte cu președintele Ion Rădoi.
Metrorex poate cere daune civil
Compania de metrou din București poate cere și daune financiare pentru pagubele produse prin blocarea ilegală a activității de către angajați. Dacă greva ar fi fost legală, anunțată din timp, Metrorex nu s-ar fi putut întoarce împotriva angajaților săi.
Doar că aceștia au preferat varianta unui protest spontan ilegal.
„Cei care au blocat liniile de metrou pot răspunde civil pentru pagubele produse Metrorex”, a explicat pentru Newsweek România Vasile Șeclăman, președintele Organizației Patronale a Societăților Feroviare Private din România (OPSFRR).
Acesta a precizat că protestul de la metrou este ilegal, pentru că în condiții normale sindicaștii trebuia să anunțe greva.
„O grevă nu se poate face peste noapte. Dacă Ministerul și Metrorex constată că protestul spontan a fost organizat de sindicat, pot merge în instanță și să deschidă un proces prin care cer despăgubiri civile pentru pagubele create.
Dacă instanța acceptă pagubele și identifică persoanele vinovate, Metrorex se poate îndrepta și în penal.
Vinovații care au făcut toată asta sunt X, Y și Z. Procedura este lungă, dar trebuie începută, pentru că la noi în România oricine își face de cap. Orice grevă trebuie anunțată”, a arătat Vasile Șeclăman.
Și acesta insistă pe faptul că protestatarii nu puteau închide total activitatea de transport cu metroul.