În ciuda crizei: Vânzări de peste 16 mld. $, pentru marile case de licitații Christie's şi Sotheby's

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.12.2022 - 10:09
Vânzări de peste 16 mld. $, pentru marile case de licitații Christie's şi Sotheby's. / Foto: Profimedia

Cele mai mari case de licitații din lume, Christie's şi Sotheby's, au raportat vânzări record anul acesta, în ciuda crizei economice declanșate de războiul din Ucraina și de pandemie.

SHARE

Casa de licitaţii Christie's a anunţat un an record de vânzări de 8,4 miliarde de dolari - la care a contribuit semnificativ colecţia de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen -, la fel ca şi casa rivală Sotheby's, care a atins cel mai mare nivel de vânzări în 2022, de 8 miliarde de dolari, relatează Agerpres, citând AFP.

Cu această cifră (7,2 miliarde de dolari din vânzări la licitaţii şi 1,2 miliarde de dolari din vânzări private), Christie's a înregistrat o creştere comparativ cu suma de 7,1 miliarde de dolari din 2021, după o scădere semnificativă înregistrată în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19 care a împiedicat casele de licitaţii să funcţioneze normal.

Citește și: România îi plătește lui Mihai Neșu o pensie de 300 euro. Din Olanda primește de 10 ori mai mult

Directorul general al Christie's, Guillaume Cerutti, a declarat că această performanţă, "în pofida unui macro-mediu dificil" din cauza războiului din Ucraina şi a inflaţiei, se explică în principal prin "rezilienţa pieţelor de artă şi de lux şi succesul remarcabil al mai multor colecţii mari" scoase la vânzare, "inclusiv colecţia Paul Allen", numită după cofondatorul Microsoft, care a murit în 2018. Pe 9 şi 10 noiembrie, această colecţie cu 155 de lucrări, trasând 500 de ani de istorie a artei, a fost vândută pentru suma record de 1,62 miliarde de dolari.

Într-o seară memorabilă, la Rockefeller Center din Manhattan, la New York, cinci opere de artă au depăşit pragul de 100 de milioane de dolari, între care un Cézanne, un Van Gogh şi un Gauguin.

Citește și: Un economist șef din Guvernul Germaniei, despre inflație: „Va fi o problemă și în 2024”

În mai 2022, un celebru portret al lui Marilyn Monroe de Andy Warhol a atins recordul pentru cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută la licitaţie (195 milioane de dolari), tot la casa Christie's din New York.

În 2022, cumpărătorii din America de Nord şi America de Sud au fost în creştere (40% ca valoare faţă de 35% în 2021), iar cei din Asia-Pacific au fost în scădere (de la 31 la 26%). Însă, "cumpărătorii asiatici au fost absolut cruciali pentru rezultatul" colecţiei lui Allen, a afirmat directorul general al companiei controlate de holdingul Artémis al miliardarului francez François Pinault.

Potrivit Christie's, cifrele în creştere se datorează "unei noi generaţii de colecţionari: 35% dintre cumpărători în 2022 erau noi, iar 34% dintre ei erau mileniali (născuţi în anii '80 şi '90)".

"Asia-Pacific are cea mai rapidă creştere a bazei de noi colecţionari", a adăugat casa de licitaţii. Guillaume Cerutti a precizat că maşinile şi imobilele nu au fost incluse în aceste rezultate.

Cu vânzări mai puţin spectaculoase, casa Sotheby's, deţinută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a anunţat săptămâna trecută vânzări record de 8 miliarde de dolari (7,3 miliarde de dolari în 2021), cifre care includ vânzări de opere de artă, obiecte de lux, dar şi reşedinţe şi maşini de colecţie. Casa de licitaţii a remarcat, de asemenea, că baza sa de clienţi din Asia "creşte rapid" şi că acei colecţionari de acolo "cheltuie mai mult de persoană, în medie".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te