Este probabil ca inflația să rămână ridicată încă doi ani, în condițiile în care companiile vor transfera costurile mai mari ale inputurilor și, în unele cazuri, le vor exagera, a declarat șeful consiliului de economiști al guvernului german.
Citește și: Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului pentru a avea un an nou bun: Tradiții și superstiții
Invazia Rusiei în Ucraina a alimentat și mai mult costurile deja în creștere pentru alimente și energie, împingând inflația în Germania la cel mai rapid ritm de la începutul anilor 1950, cu o creștere a prețurilor de consum de aproximativ 11,3% în noiembrie.
"Inflația va fi o problemă și în 2024, și abia după aceea poate că vom vedea revenirea la 2%", a declarat Monika Schnitzer, șefa consiliului, citată de ziarul Rheinische Post.
"Inflația rămâne ridicată pentru că asistăm la efecte de runda a doua, cu companii care își transferă costurile mai mari - iar unele exagerează semnificativ".
Citește și: Putin, la cotitură? Susține că Rusia e gata să negocieze pacea cu Ucraina, deși o bombardează
Ea a spus că nu este îngrijorată de o spirală salarii-prețuri. Cu toate acestea, ea s-a declarat îngrijorată de prețurile ridicate la electricitate, afirmând că guvernul ar trebui să verifice urgent dacă nu ar trebui să lase cele trei centrale nucleare rămase să funcționeze cu doi sau trei ani mai mult decât era planificat.
Cea mai mare economie a Europei plănuia să renunțe treptat la energia nucleară până la sfârșitul acestui an, dar guvernul a decis în octombrie să prelungească durata de viață a celor trei centrale rămase până în aprilie, având în vedere actuala criză energetică. Unii membri ai guvernului ar dori ca durata de viață a acestora să fie prelungită și mai mult, potrivit mediafax.ro.