România îi plătește lui Mihai Neșu o pensie de 300 euro. Din Olanda primește de 10 ori mai mult

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.12.2022 - 20:31
Mihai Neșu - Foto: b1tv

Mihai Neșu, victima unui teribil accident petrecut în urmă cu aproape 12 ani, în timpul unui antrenament la Utrecht, formație la care juca în acel moment, în urma căruia a rămas paralizat, beneficiază de o pensie atât din partea statului român, cât și din partea celui olandez.

SHARE

Concret, Neșu, care în România s-a consacrat la Steaua, acum FCSB, primește lunar o pensie în valoare de 100 de euro, dar și o pensie de însoțitor în valoare de 300 de euro din partea României, în timp ce din Olanda este remunerat lunar cu câte 3000 de euro.

"Din păcate, când m-am întors în țară din Olanda, am zis ca să pot să rezist să fiu bine la mine în țară trebuie să încerc să nu văd prea mult lucrurile care nu-s bune și dacă le văd să încerc să le schimb eu și să nu mă afecteze.

Dar e adevărat că asta e realitatea. Practic majoritatea persoanelor cu dizabilități, dacă n-au condiții financiare bune, e foarte greu să trăiască”, s-a confesat Neșu, într-un interviu acordat pentru Antena 3.

Cum s-a accidentat Neșu

Totul a început cu un duel al lui Neșu cu coechipierul Alje Schut. Se întâmplă zeci la fiecare antrenament. Iar Neșu, deși nu fizicul e principalul său atu, nu s-a ferit niciodată, știm prea bine, de asemenea dueluri. De data această însă a căzut rău. Foarte rău.

Jucătorii s-au strâns în jurul românului, imediat fiind evident cât e de serioasă situația. Coechipierii nu și-au putut
stăpâni lacrimile când Neșu le-a spus că nu-și simte mâinile, picioarele, nimic de la bărbie în jos! Imediat a intrat pe teren ambulanța, iar fostul stelist a fost transportat la spital. Timp de câteva ore bune s-a aflat în operație. Tatăl său, Mircea Neșu, tremura acasă:

„Am vorbit cu nora, Maria. Abia la ora 21 l-au scos din operație, încă nu știu verdictul. Ne rugăm pentru el să fie
bine”, spunea atunci Mircea Neșu.

Din păcate, veșltile nu au fost bune. Fotbalistul a rămas paralizat de la gât în jos..

Cum se simte azi

Neșu a povestit deschis despre cum se simte în momentul de față, dar și ce i-a spus tatăl său imediat după accidentare. 

"Eu sunt bine acum. În 2014 a fost o sincopă în care nu mai funcționa nimic în organism și toată lumea credea că o să mor. Tata, Dumnezeu să-l ierte, era simpatic că venea la spital și se uita pe analize, cum era el doctor, și era într-o stare mai tristă după accidentul meu… eu îl auzeam din salon când vorbea: ‘Aoleu, săracul! Moare copilul, moare copilul!'. Numai așa spunea. 

Eu îi strigam: ‘Nu mor, stai liniștit!’. Vedea el că am nu știu ce pe la plămâni… a fost o situație gravă atunci, dar m-a ajutat Dumnezeu să trec și am învățat că trebuie să am mai mare grijă de mine. Nu înseamnă că, dacă ești paralizat, stai așa și nu faci nimic. De prin 2016 am început să fac conștiincios terapie", a declarat Mihai Neșu, potrivit AS.ro.

Ce i-a spus un doctor din Olanda la primul control

Cazul lui Mihai Neșu i-a pus serios pe gânduri pe specialiștii din Olanda, iar fostul fotbalist a dezvăluit ce i-a transmis doctorul, dar și care crede că a fost minunea de la acea vreme.

"Chiar un doctor, la primul control în Olanda, s-a uitat pe dosarul meu și mi-a spus că nu înțelege cum mai trăiesc. A spus că 99 din 100 mor în situația mea. Adică eu am rămas fără oxigen foarte mult timp, chiar dacă a venit repede ambulanța.

Totuși a durat puțin și pe lângă asta nu am rămas cu sechele la creier. Am avut ruptă o arteră, inunda sângele în creier… și asta a fost cel mai greu de oprit. Din operația de 5 ore, 3 ore s-au chinuit să oprească sângerarea asta. Minunea a fost că n-am rămas cu sechele după problema asta.

Prognoza lor a fost că n-o să pot să respir niciodată, că nu o să pot să mă mișc niciodată, dar pot mișca singur o mână, destul de bine, pot mânca singur cu ajutorul unor unelte. Chiar zilele trecute mi-am făcut niște teste, să văd cum circulă sângele, și toate sunt ca la un om în activitate fizică", a mai spus fostul fotbalist la digisport.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te