În ce țări din Europa alcoolul, țigările și sucurile cu zahăr sunt cele mai scumpe? Cum e în România

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.05.2025 - 10:30
În ce țări din Europa alcoolul, țigările și sucurile cu zahăr sunt cele mai scumpe? Cum e în România - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
În ce țări din Europa alcoolul, țigările și sucurile cu zahăr sunt cele mai scumpe? Cum e în România - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

În Europa, consumul de alcool, tutun și sucuri cu zahăr sunt taxate diferit. Astfel, în unele state guvernele sunt mai restrictive cu aceste produse, iar în altele taxele sunt mai mici, astfel că sunt mai ușor de procurat și consumat.

SHARE
Țigările, alcoolul și sucurile cu zahăr sunt tot mai scumpe în România, cu toate acestea nu sunt mai greu de procurat și consumat ca în alte state europene.
 
Într-un clasament care analizează interdicțiile, taxele și reglementările privind alcoolul, alimentele și băuturile răcoritoare, tutunul și produsele cu nicotină, inclusiv țigările electronice, țara noastră se află pe locul 15. 
 

În ce țări din Europa alcoolul, țigările și sucurile cu zahăr sunt cele mai scumpe? Cum e în România

Din cele 29 de țări incluse în studiu, 20 au acum taxe pe țigările electronice, iar 11 pe băuturile răcoritoare.
 
Conform analizelor făcute de specialiști, Germania rămâne cea mai liberă țară din Europa în ceea ce privește reglementările privind stilul de viață.
 
 
Pentru al doilea an consecutiv, Germania ocupă primul loc în clasamentul libertăților legate de stilul de viață în Europa, conform Nanny State Index 2025 – un clasament bienal care analizează interdicțiile, taxele și reglementările privind alcoolul, alimentele și băuturile răcoritoare, tutunul și produsele cu nicotină, inclusiv țigările electronice.
 
Luxemburg, Italia, Cehia și Spania urmează Germaniei, toate menținând o atitudine relativ liberală față de alegerile individuale ale cetățenilor.
 
La polul opus, Turcia rămâne țara cea mai restrictivă din Europa, obținând cel mai mare punctaj din index. Lituania și Finlanda sunt și ele în top 3 al celor mai autoritare guverne în ceea ce privește reglementările stilului de viață, iar Irlanda și Ungaria se numără și ele printre cele mai restrictive cinci state europene.
 
 
Publicat de EPICENTER începând din 2016, indicele din 2025 confirmă o tendință clară și constantă: guvernele europene extind intervențiile în viața privată, cu foarte puține cazuri de liberalizare.
 
În acest an, noile restricții vizează în special vapingul și alternativele mai sigure la fumat, în paralel cu creșteri de taxe și interdicții de publicitate în categorii-cheie de produse.
 

Ungaria pune taxe mari pe dulciuri și sucurile cu zahăr

Conform studiului, Ungaria este în continuare cea mai restrictivă țară în ceea ce privește alimentele și băuturile răcoritoare, menținând taxe foarte mari pe produsele considerate „nesănătoase” (25/25).

Polonia a interzis vânzarea băuturilor energizante către minorii sub 18 ani, iar Franța a extins taxa pe băuturile cu zahăr. În schimb, țări precum Germania, Cehia și Olanda nu impun nicio restricție în acest domeniu.

Reglementările privind alcoolul se intensifică, în special prin taxe și limitări publicitare. Cele mai restrictive politici le regăsim în Lituania (56,3/100), Irlanda (53/100) și Turcia (65/100). Pe de altă parte, Belgia și Danemarca au unele dintre cele mai liberale politici din Europa.

Reglementările tutunului sunt cele mai stricte în Regatul Unit (90,1/100), urmat de Ungaria și Irlanda, cu măsuri precum taxare ridicată, interzicerea expunerii la raft și ambalaje standardizate. Luxemburg și Germania rămân cele mai permisive în privința tutunului clasic.

Citește și: O nouă obligație pentru românii care trăiesc în Germania. Ce decizie ia guvernul?

Pentru prima dată, indicele introduce o categorie dedicată produselor alternative cu nicotină: țigări electronice, pliculețe cu nicotină, tutun încălzit și snus. 

Turcia, Lituania și Ungaria aplică reglementări mai dure decât în cazul țigărilor. În contrast, Italia, Irlanda și Regatul Unit adoptă o abordare mai liberală. În ianuarie 2025, Belgia a devenit prima țară din UE care a interzis complet vapatul cu dispozitive de unică folosință, se arată în studiul transmis de EPICENTER.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te