În ce lună vor plăti românii facturi mai mici la curent și gaze? Tarifele vor fi modificate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.03.2024 - 14:39
În ce lună vor plăti românii facturi mai mici la curent și gaze Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat de când vor plăti românii mai puțini bani pe curent și gaze. El a spus că mai sunt câteva avize de luat și propunerea intră în ședința de Guvern.

SHARE

Românii vor plăti facturi mai mici la energia electrică și la gaze. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că nu va mai fi mult până la acest moment. 

Conform oficialului, furnizorii vor avea acces la energie electrică și gaze mai ieftine și apoi le vor putea vinde către populație sub plafon. 

În ce lună vor plăti românii facturi mai mici la curent și gaze? Tarifele vor fi modificate

Ordonanța care modifică tarifele la curent și gaze a fost pusă în transparență decizională. Iar șeful ministerului Energiei spune că facturile mai mici vor veni în două-trei luni., cel mai probabil în luna iunie.

"Avem în avizare interministerială o optimizare a Ordonanței 27, schema de compensare-plafonare. Nu se modifică plafoanele acelea maximale la clientul final, la românul de acasă și la companiile românești, dar se modifică plafoanele aplicabile producătorilor.

Asta înseamnă că furnizorii vor avea acces la energie electrică și gaze mai ieftine și apoi le vor putea vinde către populație sub plafon, în regim de competiție.

Citește și: De ce vor scădea valoric facturile la Energie şi Gaze

Și ne așteptăm ca, în următoarele luni, pe măsură ce aceste scăderi se reflectă în costul de achiziție al furnizorului, să vedem și facturi mai mici la români și la companiile românești. Ăsta este obiectivul nostru.

Important este cât costă kilowatt-oră per, deci costurile fiind mai mici, cu siguranță românii vor simți lucrul acesta și în facturi.

Dacă vă uitați pe bursă, pe piețele libere și la nivel internațional și în România, veți vedea un trend descrescător, dar care se încadra în plafoanele pe care noi le aplicam producătorilor. Acum suntem sub aceste plafoane și încercăm această optimizare.

Românii care nu sunt mulțumiți de prețul pe care-l au pe factură pot, foarte ușor, să-și schimbe furnizorul și să meargă înspre cea mai bun ofertă. Există pe site-ul ANRE un modul informatic prin care pot să compar toate ofertele din piață și le recomand să găsească cel mai bun furnizor pentru ei.

Citeşte şi: Cine sunt cei 2.000.000 de români care pot primi 1.400 lei pentru plata facturilor? În ce condiții?

Avem ultimele avize de luat și să intrăm cu actul normativ în ședința de Guvern. 

Probabil mai degrabă în iunie (n.r. vor primi românii facturi mai mici).", a precizat Sebastian Burduja, la Antena 3 CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te