Impozitul pe cifra de afaceri al Guvernului Ciolacu, un TVA pe steroizi. Inflația, crescută cu 1-2%

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.09.2023 - 15:03
Impozitul pe cifra de afaceri al Guvernului Ciolacu, un TVA pe steroizi. Inflația, crescută cu 1-2% - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Impozitul pe cifra de afaceri al Guvernului Ciolacu este, potrivit lui Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, „un TVA pe steroizi”, care va amplifica rata inflației cu 1-2% și va fi plătit indirect de populație.

SHARE

Impozitul pe cifra de afaceri şi reducerea anumitor facilităţi cu privire la plata de TVA ar putea avea anul viitor un impact asupra inflaţiei de 1 - 2 puncte procentuale, a afirmat luni Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

"Sunt pentru cotă unică aplicabilă tuturor şi nediscriminatoriu. O facilitate se aplică, dar se poate aplica pe termen limitat, îşi face efectul acea facilitate, apoi o reducem, o scoatem.

Tot în acest sens de, să zicem echitate fiscală, este şi un studiu făcut anul trecut de către Consiliul Fiscal care chiar spunea că, dacă am scoate aceste facilităţi, ar veni la bugetul de stat undeva la 2% din PIB venituri suplimentare.

Citește și: Noile măsuri fiscale ajung pe masa Guvernului. Ce schimbări îi așteaptă pe români de acum înainte

N-am fi avut aceste probleme anul acesta, dacă am fi aplicat acele măsuri propuse de acel studiu. 

Referitor punctual la taxarea care se întâmplă acum, practic s-au pus impozite suplimentare pe companii. Deci practic Guvernul vrea mai mulţi bani şi ia acei bani de la consumator, de la populaţie prin mâna companiilor. În sensul că un impozit pe cifra de afaceri am putea spune e un TVA. TVA-ul e un impozit pe cifra de afaceri.

De asemenea, un impozit pe cifra de afaceri, e de fapt un TVA pe steroizi. În ce sens? Cu cât lanţul de de aprovizionare e mai mare, se adaugă câte 1% pe fiecare punct şi ajunge un preţ final la consumator cu mai mult de 1%.

Citește și: Autoritatea Aeronautică, unde e șef fratele lui Marian Neacșu, cumpără iPhone 15 de 1.150 €/buc.

Din această cauză eu văd un impact pe inflaţie anul viitor, poate undeva între 1 şi 1,5 - 2 puncte procentuale, care va veni atât din acest impozit pe cifra de afaceri, cât şi cumva din reducerea anumitor facilităţi cu privire la plata de TVA", a subliniat Adrian Codirlaşu, la ediţia a IV-a a evenimentului Roinvest, relatează Agerpres.

Un un episod de majorare de taxe, în 2024

De asemenea, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România a susţinut că este posibil să mai avem asemenea episoade de reducere a facilităţilor fiscale şi anul viitor.

"Şi anul viitor în opinia mea vom avea încă un un episod de majorare de taxe, pentru că nu o să ajungem cu deficitul către ţinta pe care o avem, de sub 3% din PIB.

În niciun caz nu o s-o îndeplinim anul viitor, poate în ritmul în care mergem undeva prin 2025-2026", a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te