După mai bine de două luni de discuții, măsurile fiscale ajung astăzi pe masa Guvernului pentru a fi adoptate.
Coaliţia a făcut peste 80 de modificări la Codul Fiscal, de la creşteri salariale şi până la taxarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu poate fi justificată.
Astfel, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut şi în construcţii de la 4.000 la 4.500 de lei, scrie observatornews.ro
Şi valoarea voucherelor de vacanţă urmează să fie majorată la 1.600 de lei, dar acestea se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei.
Noile măsuri fiscale ajung pe masa Guvernului. Ce schimbări îi așteaptă pe români de acum înainte
În schimb, creşte TVA-ul de la 5% la 9% pentru locuințele de până la 120 mp, panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau activităţi în parcuri de distracții, iar pentru comerţul de bere fără alcool şi alimentele cu zahăr adăugat de la 9% la 19%.
Guvernul va taxa şi luxul. Românii care au case de peste 500.000 de euro vor plăti o taxă anuală de 0,3%.
Citește și: Cum pot fi cheltuite vouchere educaționale de 1500 de lei și cum le acorda statul
Atenţie, acest impozit se va aplica doar pentru ceea ce depăşeşte această sumă. În schimb, pentru festivaluri, concerte, cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică, TVA-ul rămâne la 5%, iar pentru restaurante şi hoteluri la 9%.
Pe de altă parte, Guvernul vrea să reducă cu cel puţin 25% funcțiile de secretar de stat, desfiinţarea funcţiilor de şefi de birou, dar şi cele peste 200.000 de posturi vacante.