Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Ce dezvoltă?

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.04.2024 - 15:21
Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Ce dezvoltă? - Foto: Bosch
Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Ce dezvoltă? - Foto: Bosch
Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Ce dezvoltă? - Foto: Bosch
Bilanțul Bosch pe anul 2023 - Foto: Bosch

Gigantul german Bosch aniversează 30 de ani în România, în 2024, cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €. Clădirea are 10 etaje și este dotată cu toate facilitățile necesare dezvoltării de tehnologie de ultimă generație pentru viitorul industriei mobilității.

SHARE

Bosch și-a extins centrul de inginerie din Cluj cu o nouă clădire de 10 etaje și cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați. La ora actuală, peste 1.700 de angajați activează, în cadrul unui model de lucru hibrid, în toate centrele Bosch din țară, Cluj, București și Sibiu.

Bosch aniversează 30 de ani în România cu un nou centru de inginerie de 21 milioane €

Bosch a inaugurat cea de-a doua clădire de birouri construită în cadrul Centrului de Inginerie din Cluj, în urma unei investiții de aproximativ 21 de milioane de euro, desfălurată pe o perioadă de trei ani. Investiția totală, începută în 2017, în cele două clădiri ale centrului din Cluj se ridică la peste 50 de milioane de euro.

Deschiderea oficială a avut loc marți, 23 aprilie 2024, în prezența managementului local al companiei, a reprezentanților autorităților și a partenerilor locali.

Noua clădire, a cărei construcție a început în martie 2021, are o suprafață construită de aproximativ 10.000 de metri pătrați, împărțiți pe zece etaje și este conectată de sediul existent prin două pasarele.

Citește și: Primul centru IT BMW din Europa Centrală și de Est, deschis în România. Ce vor dezvolta specialiștii

„În 2024, aniversăm, de asemenea, 30 de ani de prezență Bosch în România și ne bucurăm să marcăm acest moment și prin finalizarea unei investiții de o asemenea amploare, atât ca sumă alocată, cât și prin prisma utilității sale pentru Bosch și pentru industria din România, dar și prin modul exemplar de colaborare cu autoritățile locale.

De 30 de ani, Bosch este un partener de încredere pentru societatea românească, iar această investiție de la Cluj subliniază angajamentul pe termen lung pe care Grupul Bosch îl are față de România”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România.

Ce dezvoltă specialiștii Bosch în România

„Această nouă clădire modernă, pe care o inaugurăm astăzi și de care eu personal sunt foarte mândru, completează beneficiile pe care le oferim colegilor noștri. Aceste facilități moderne și condiții de muncă care inspiră îi ajută să inoveze, să colaboreze și, astfel, să dezvolte, chiar aici, în România, soluții de ultimă generație ce au impact asupra viitorulului industriei mobilității la nivel global,” a declarat Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

„Prin consolidarea poziției Centrului de Inginerie din Cluj, experții noștri locali au o contribuție din ce în ce mai mare la procesul de transformare a companiei la nivel global.

Fie că este vorba despre sisteme avansate pentru asistența șoferului, sisteme de direcție asistate electric, sisteme de propulsie tradiționale și electrice, sau diferite servicii pentru industria auto – la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj avem experiență vastă în dezvoltarea unor soluții software și hardware inovatoare.

Citește și: Sute de job-uri, în uzinele Michelin din România. Producția din Polonia, mutată la Zalău și Florești

Proiectele tehnice complexe și contribuția directă la dezvoltarea produselor Bosch inovatoare, oportunitățile de dezvoltare profesională și personală, condițiile de muncă flexibile, birourile și laboratoarele moderne deja existente în Cluj-Napoca, Jucu, București și Sibiu, fac din Centrul de Inginerie Bosch unul dintre cei mai doriți angajatori în rândul inginerilor și specialiștilor IT în România,” a explicat Matter. 

Pe lângă birourile și sălile de ședințe moderne, având un design atractiv, noua clădire oferă diferite facilități, precum zone pentru testarea mașinilor, spațiu dedicat proiectelor de inovație, sală de conferință și zone de relaxare.

De la parter până la ultimul etaj, design-ul clădirii combină elementele creative cu lumea dinamică a tehnologiei. Fiecare etaj are o temă creativă adaptată la specificul activităților tehnice, clădirea oferind, astfel, spațiul cel mai potrivit pentru a facilita procesele complexe specifice inovației și ingineriei avansate, integrând laboratoare tehnice moderne, spații de colaborare și de muncă în liniște și experiențe inedite prin intermediul realității virtuale.

Facilități suplimentare, precum cantina și sala de sport, care au fost deschise în 2021, își aduc aportul la starea de bine și sănătatea angajaților. 

Citește și: Un mare fabricant de mașini de cafea oferă 800 locuri cu salariu net 4.000 lei. Cine poate aplica?

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj joacă un rol esențial în transformarea sectorului mobilității, încă de la înființarea sa, în anul 2013.

Prin expertiza amplă în ingineria software, hardware și mecanică și ingineria fiabilității, dar și în planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor soluții inovatoare, bazate pe inteligența artificială, aplicate în domeniile conducerii automatizate, mobilității electrice și conectate. 

Datorită colaborării strânse cu alte locații de inginerie Bosch din Europa Centrală și de Est și cu fabrica Bosch din Cluj, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj oferă soluții unice clienților din întrega lume, fiind un pilon important al rețelei globale de inginerie Bosch. Astfel, dezvoltarea activităților sale a condus în mod natural la extinderea în București și, din acest an, în Sibiu.

Astăzi, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un contributor important la gama de drepturi de proprietate intelectuală ale Bosch, cu peste 100 de invenții în fiecare an.

Vânzările Grupului Bosch au crescut la 91,6 miliarde euro în 2023. Perspective modeste în 2024

Grupul Bosch și-a mărit cifra vânzărilor și veniturile în 2023 și își implementează cu succes strategia de dezvoltare în ciuda unui mediu economic dificil.

Prezentând cifrele anuale ale companiei, Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, a declarat că „în anul financiar 2023 ne-am atins obiectivele financiare și ne-am consolidat poziția pe piață într-o serie de domenii de activitate, de la semiconductori la sisteme integrate pentru clădiri. Vizăm inovații, parteneriate și achiziții pentru a ne asigura că ne dezvoltăm pe măsură ce industriile noastre se transformă, în ciuda dificultăților economice.” 

Pe termen lung, furnizorul de tehnologie și servicii dorește să atingă o creștere medie anuală între 6 și 8 procente, cu o marjă de cel puțin 7 procente. De asemenea, își propune să se claseze printre primii trei furnizori de pe piețele sale cheie din toate regiunile lumii. 

De asemenea, Bosch își extinde strategic domeniile de inovare cu oportunități de dezvoltare.

În domeniul tehnicii medicale, de exemplu, a anunțat va lucra la o nouă tehnologie, BioMEMS, care combină diagnosticarea moleculară cu tehnologia microsistemelor. Aceasta asigură efectuarea unor teste precise pentru până la 250 de trăsături genetice, cum ar fi agenți patogeni sau mutații genetice, pe un singur cip și direct la locul acordării de asistență medicală, de exemplu în cabinetul unui medic.

„BioMEMS combină diagnosticarea moleculară cu tehnologia microsistemelor pe care Bosch le implementează în smartphone-uri și sisteme ESP antiderapare”, a spus Hartung. Unul dintre primele teste BioMEMS la care lucrează compania va viza diferiți agenți patogeni care provoacă septicemie sau otrăvirea sângelui.

În acest scop, Bosch a încheiat recent un parteneriat de dezvoltare și vânzări cu Randox.

Un alt parteneriat strategic cu R-Biopharm este destinat să accelereze dezvoltarea unui test complet automatizat pentru bacterii multirezistente. Împreună cu acești doi parteneri, Bosch plănuiește să investească aproximativ 300 de milioane de euro până în anul 2030.

În ultimul an financiar, Bosch a generat vânzări de 91,6 miliarde de euro, în ciuda condițiilor economice și de piață nefavorabile. Aceasta reprezintă o creștere de 3,8 procente sau una de 8 procente ajustată în funcție de cursul de schimb valutar.

Veniturile din operațiuni înainte de dobânzi și taxe (EBIT) s-au ridicat la 4,8 miliarde de euro (2022: 3,8 miliarde de euro).

La 5,3 procente, marja EBIT din operațiuni a fost cu 1 punct procentual mai mare decât anul precedent. A fost mai mare decât se preconiza, dar totuși mai mică decât marja-țintă de cel puțin 7 procente cerută pe termen lung. Bosch intenționează să atingă această cifră până în 2026.

„Avem nevoie de un nivel ridicat de rentabilitate și putere financiară, astfel încât să ne putem autofinanța obiectivele de dezvoltare cât de mult posibil”, a declarat Markus Forschner, membru al consiliului de administrație și director financiar al Robert Bosch GmbH.

„Un sprint final de succes a contribuit la îndeplinirea așteptărilor noastre, din 2023, în general. Cu toate acestea, anul financiar 2024 va fi cel puțin la fel de provocator ca 2023”, a adăugat acesta. 

Perspectivele generale ale Grupului Bosch pentru anul în curs rămân modeste, și nu în ultimul rând în lumina contextului economic actual.

„Pentru anul 2024, nu ne așteptăm la niciun avantaj economic”, a declarat Forschner. În consecință, acesta preconizează o creștere economică globală de doar 2,3 procente în 2024, în condițiile unei producții auto stagnate și ale unei slăbiciuni continue pe piața de inginerie mecanică.

Cu toate acestea, ar putea exista o ușoară îmbunătățire a piețelor bunurilor de larg consum după doi ani de reținere din partea consumatorilor. Bosch se așteaptă ca propria afacere să se stabilizeze, la care ar trebui să contribuie atât inovațiile, cât și extinderea amprentei sale internaționale. 

De exemplu, o nouă fabrică de cuptoare în Egipt și o fabrică de frigidere în Mexic, se construiesc în prezent. În primul trimestru al anului 2024, cifra vânzărilor a scăzut cu 0,8 procente față de anul precedent; după ajustarea pentru efectele cursului de schimb valutar, aceasta reprezintă o creștere de 2,7 procente.

„Acest lucru demonstrează cu claritate cât este de ambițioasă creșterea de 5 până la 7 procente a cifrei vânzărilor pe care o preconizăm în planificarea noastră pentru întregul an”, a spus Forschner.

Directorul financiar a precizat că va fi dificil să se îmbunătățească marja EBIT din operațiuni față de cifra din anul precedent.

 „Nu ne confruntăm doar cu un mediu de piață modest și cu o creștere suplimentară preconizată a investițiilor inițiale în domeniile de importanță strategică. Restructurarea și îmbunătățirea proceselor vor avea, de asemenea, un impact negativ la început, efectul pozitiv al acestora fiind vizibil doar după o perioadă”, a explicat acesta.

În plus, Grupul Bosch intenționează să reducă în continuare costurile și să schimbe structurile pentru a rămâne competitiv pe măsură ce industriile sale se transformă. După cum a subliniat Forschner: „Vom implementa măsurile necesare în mod consecvent, dar cu simțul proporției”. Orice ajustări de personal necesare vor fi făcute fără concedieri obligatorii și în consultare cu partenerii sociali. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te