Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, „complet finalizat”, au anunţat rușii de la Gazprom

DE Valentin Mirică | Actualizat: 11.09.2021 - 00:38
Foto: Facebook Gazprom

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania a fost "complet finalizat", a anunţat gigantul rus Gazprom, un proiect strategic întârziat mult timp de ameninţările cu impunerea de sancţiuni americane.

SHARE

"În timpul unei întâlniri operaţionale matinale la Gazprom", directorul general al grupului, "Aleksei Miller, a declarat că în această dimineaţă, la 8:45 ora Moscovei (5:45 GMT), construcţia gazoductului Nord Stream 2 a fost complet finalizată", a anunţat Gazprom într-un mesaj difuzat pe canalul său de Telegram.

Citește și: Talibanii acuză SUA că au încălcat acordul de la Doha

Conducta submarină din Marea Baltică urmează să dubleze livrările de gaze ruseşti către Germania, principalul promotor al proiectului.

Dar pentru critici, atât din Europa, cât şi în Statele Unite, conducta va creşte durabil dependenţa energetică europeană faţă de Rusia, marele rival strategic al Occidentului.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au insistat în repetate rânduri că Nord Stream este un proiect pur comercial, fără dimensiune politică.

Acest gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde m3 de gaz pe an parcurge 1.230 de kilometri sub Marea Baltică pe acelaşi traseu cu "geamănul" său Nord Stream 1, operaţional din 2012.

De ani de zile, proiectul a opus Washingtonul Berlinului, dar şi pe europeni între ei, precum şi Rusia cu Ucraina, aliat al Occidentului şi care îşi vede poziţia slăbită prin punerea în exploatare a conductei.

În cele din urmă, o schimbare la Washington după venirea la putere a lui Joe Biden a permis elaborarea unui compromis germano-american în încercarea de a închide acest litigiu.

Se aşteaptă ca monopolul rus al exporturilor de gaze să înceapă livrarea către Germania prin noua conductă în octombrie.

Construcţia urma să se termine în 2019, dar a fost amânată de opoziţia Statelor Unite, care o consideră un proiect geopolitic al Rusiei. Washingtonul a impus sancţiuni împotriva unor entităţi legate de construcţia gazoductului.

Pentru Ucraina, acest gazoduct ar putea în cele din urmă lipsi Kievul de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe an pe care îi primeşte în prezent pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa, dar şi de o pârghie în faţa adversarului său rus.

Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

Cancelarul german a subliniat, la sfârşitul lunii august, în Ucraina, că ţara sa va face totul pentru a prelungi contractul de tranzit ruso-ucrainean ce expiră în 2024. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus că consideră Nord Stream 2 o "armă geopolitică periculoasă".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.