Citește și: FOTO&VIDEO Cum arată cel mai avansat pasaj de pe Centura Capitalei. Aproape jumătate, terminat
În octombrie anul trecut arătam că potrivit documentelor oficiale, lucrările ajunseră la un stadiu de 11%, iar plățile la 9%.
Citește și: VIDEO&FOTO Rusia testează o superarmă care poate provoca un tsunami radioactiv. Imagini din satelit
Pasajul Domnești va avea doar 536 de metri și va costa 91 de milioane de lei fără TVA.
Oficial, finalizarea lucrării este estimată pentru anul 2022, dar autoritățile speră să se întâmple în septembrie 2021. Asta ar însemna că, lunar, lucrările ar trebui să avanseze cu aproape 10%.
„Am revenit pe șantierul Pasajului Domnești de pe Centura București unde primele grinzi au început să fie montate”, scrie Asociasția Construim România care prezintă un material video filmat cu drona.
Lipsa Pasajului de la Domnești face ca șoferii care înconjoară Capitala pe Șoseaua de Centură să aștepte și două ore în coloane ce pot depăși cinci kilometri în lungime.
Citește și: FOTO&VIDEO Pasajul Oltenița de pe Centura Capitalei, 11% finalizat. Restul, până în septembrie 2022
Cele mai mari cozi se formează în punctul unde ar fi trebuit să existe azcest pasaj și anume în dreptul localității Domnești. Primul proiect pentru lărgirea Prelungirii Ghencea (artera care iese din București spre Domnești) plus Pasajul aferent a fost elaborat în 2006 de către Consiliul Local al orașului. Lucrările s-au împotmolit pentru că o parte din proiect trebuia aprobat de Ministerul Transporturilor (care avea în subordine Centura).
Lucrările nu se pot continua până nu se va debloca situaţia financiară
„ Lucrările de lărgire a Bulevardului Prelungirea Ghencea (care ajunge din București în zona pasajului Domnești n.red.) sunt sistate începând cu data de 18 decembrie 2020”, susține Primăria București.
Cauzele sunt reprezentate de faptul că „începând din luna august a anului trecut, conturile Primăriei Capitalei sunt poprite și, din această cauză, conform legislației în vigoare, nu se poate plăti nicio lucrare de investiții. Din aceasta cauză, lucrările nu se pot continua până nu se va debloca această situaţie financiară. O alta cauză a sistării șantierelor o constituie condițiile meteo nefavorabile care nu permit continuarea lucrărilor”, arată Primăria București pentru Newsweek România.
Plățile, sistate din septembrie 2020
Întârzierile față de graficul de execuție al lucrărilor sunt generate de lipsa plăților către executant, începând cu data de 30 septembrie 2020.
„Progresul fizic al execuției lucrărilor pentru întreg obiectivul de investiții este de 3 % (decembrie 2020).