Dancă: Fondul de investiții al guvernului Orban nu va „jecmăni” companii de stat, cum dorea Dragnea

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.07.2020 - 16:26
Ionel Dancă Foto: Facebook Guvernul României

Hotărârea de Guvern privind înființarea Fondului Român de Investiții este pe traseul de avizare și ar putea fi aprobată în circa o lună, a declarat șeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă, pentru Newseek România.

SHARE

Deocamdată nu este clar în subordinea cui va fi acest fond: fie la premier, fie la ministerul de Finanțe, acestea fiind două dintre variante. HG-ul care va reglementa funcționarea ar putea fi emis într-o lună, dar până la funcționarea sa efectivă ar putea trece și șase luni, în funcție de discuțiile cu Fondul European de Investiții. 

Ionel Dancă a insistat că fondul va avea o conducere corporatistă și va fi complet diferit de ceea ce dorea să facă Liviu Dragnea. „Banii îi dădea la primării printr-un mecanism care evita contabilitatea bugetară”, a explicat șeful Cancelariei.

El a spus că fondul pe care-l va înființa guvernul Orban va investi în start up-uri inovative, care găsesc mai greu finanțare, sau în domenii strategice, precum petrochimia. Fondul va deveni acționar la astfel de companii și, după un timp, își va lichida participarea.

Perioada medie de exit a fondului dintr-o astfel de investiție este estimată la cinci ani, cu un maxim de zece ani.

„Strategia Guvernului este înființarea unui fond de investiții tip private equity (N.Red: fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale care vor să crească) în jurul căruia, ulterior și eventual, să se coaguleze și alte forme instituționale de susținere a economiei naționale”, se arată și în „Planul Național de Investiții și Relansare Economică”.

Dancă a arătat și că, spre deosebire de planurile lui Dragnea, acest fond va fi finanțat cu 200 de milioane de euro de la bugetul de stat, nu cu bani luați de la companiile de stat. „Nu jecmănim companiile de stat. Totul este curat și trasnparent”, a spus șeful cancelariei. Încă 100 de milioane de euro vor veni de la Fondul European de Investiții. În plus, Guvernul speră să atragă bani de la fondurile private de pensii.

Modelul polonez: investiții de circa 200 milioane euro în startup-uri

Premierul Ludovic Orban a insistat că modelul Fondului Român de Investiții este preluat după cel din Polonia, unde există un Fond Polonez de Dezvoltare (Polish Development Fund, PFR), aparținând statului și subordonat ministerului de Finanțe. Fondul polonez are circa 400 de angajați și se laudă cu investiții de aproape 200 de milioane de euro în startup-uri și cu 4,83 miliarde euro investiți în economia națională. Acest fond a fost înființat în 2016. Spre deosebire de planurile guvernului PNL, acesta a investit și în dezvoltarea orașelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te