Fabrica de succes. Autostrăzile ar scădea cu 15% cheltuielile cu transportul

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.06.2018 - 17:49
Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer spune că 50% din capacitatea de prelucrare este acoperită de materie primă din import
Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer spune că 50% din capacitatea de prelucrare este acoperită de materie primă din import

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care prelucrează masă lemnoasă și livrează produse din lemn clienților industriali din toată lumea, a decis să investească la Sebeș în 2002. Directorul general al filialei din România, Dan Bănacu, explică decizia.

SHARE

Newsweek România: De ce ați ales Sebeș pentru a vă dezvolta afacerea? 

Dan Bănacu: Fabrica a pornit în 2003. Ne aflam la 12 ani de la Revoluție, într-un moment când o bună parte din fostele combinate, printre care și cele de prelucrare a lemnului, nu mai funcționau. Guvernul încuraja investitorii să vină și să își aducă aportul de capital și de cunoștințe pentru a dezvolta România. Holzindustrie Schweighofer se gândea, atunci, să își remodeleze afacerile. România fost o opțiune foarte bună.

Ce a contat în alegerea locației? 

În zonă funcționa o fabrică de prelucrare a lemnului, grupul Frati, ale căror operațiuni au fost cumpărate de grupul Kronospan. Ei puteau puteau prelucra o parte din produsele secundare realizate de o fabrică de cherestea. Există o sinergie importantă în procesul tehnologic modern de prelucrare a lemnului și noi am găsit-o la Sebeș. Importantă a fost comunitatea de limbă germană - am căutat oameni care să înțeleagă și să vorbească limba germană. A contat poziția geografică, apropierea de graniţă. Sebeș este un nod de cale ferată care asigură transporturile către Europa. Și, nu în ultimul rând, a fost importantă forța de muncă calificată și serioasă din zonă. 

Există o criză pe piața muncii?

Există această presiune a competiției pe piața forței de muncă. Muncitorii calificați sunt destul de greu de găsit, în special cei care pot să mânuiască utilaje complexe. Ei sunt căutați de toată lumea. De aceea, angajații noștri sunt calificați pentru a munci pe utilajele și instalațiile pe care le avem. Le asigurăm transport gratuit, le oferim 13 salarii, bonuri de masă.

Ați investit în diverse zone. Există modele diferite de business?

Extinderea noastră în teritoriu a fost gândită prin prisma pieței și clienților pe care îi avem, dar și din prisma resursei de materii prime disponibile. Noi cumpărăm lemn de pe piață și îl procesăm. Noi nu avem exploatări, nu facem exploatare directă în pădure. Am investit la Siret, o zonă extrem de săracă, în Comănești, declarată zonă defavorizată. Fabrica de la Rădăuți a fost gândită și pentru a utiliza materie primă din import: Belarus, Rusia. Fabrica de la Reci a fost gândită pentru a completa produsele pe care nu le producem în celelalte fabrici. 50% din capacitatea de prelucrare este acoperită de materie primă din import. Importăm lemn din Germania, Polonia, Cehia, Belarus, Rusia, dar și din Finlanda.

Vă afectează lipsa unei autostrăzi?

O infrastructură bună duce la costuri mai mici şi la o eficientizare a întregii reţele. În Moldova, suferim pentru că trecerile peste munte sunt lente şi uneori periculoase. Cheltuielile cu transportul ar putea scădea cu 15% dacă am avea o reţea de autostrăzi uşor accesibile. Dezvoltarea magistralei CFR pe care se află şi Sebeş ar putea aduce un plus pentru noi. 

Cum a început 2018?

Din diverse motive, preţurile la materia primă în România sunt extrem de mari. E o problemă care ne scoate din zona de competitivitate pe unele dintre pieţe. Probabil, va urma o echilibrare între cerere, ofertă şi capacitatea noastră de a fi competitivi. Nu e un an uşor, dat fiind că suntem confruntaţi cu aceste preţuri mari de achiziţie. 

Care sunt problemele legislaţiei în domeniul silvic?

Pădurile ar trebui gestionate de spe-cialişti. Silvicultura nu este un domeniu îngust, dimpotrivă. Pădurile trebuie să fie gestionate sustenabil: să beneficiem de avantaje materiale, să  protejăm pădurile de intemperii, să le asigurăm  biodiversitatea şi să deschidem natura pentru turism. Toate trebuie să coexiste. Să distribuim aceste patru roluri ale pădurii pe baze legislative. Oamenii trebuie să fie siguri că lemnul pe care noi îl procesăm vine din exploatări legale. Avem un proiect demarat în urmă cu un an de zile de urmărire a lemnului. Toate transporturile sunt monitorizate prin GPS şi putem face dovada traseului lemnului până la fabricile noastre. Am sprijinit proiecte de identificare a pădurilor virgine.

Holzindustrie Schweighofer în cifre

Cifra de afaceri - 1.769.381.279 lei

Profit net - 17.919.084 lei 
Total unități producție România - 5


Citește dosarul complet despre miracolul economic din inima Transilvaniei:


Cum a devenit un orășel din Ardeal polul de business al României


Orașul fără asistați social și cu investiții de 2 miliarde de euro


Ciserom, cum să te reorientezi după ce ai pierdut piața sovietică


Elis Pavaje: „Construim mai repede decât obținem autorizațiile“


Daimler, cum alegi locul perfect pentru business

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te