Catastrofele naturale au costat 74 mld. $ în prima jumătate a anului 2021 (Swiss Re)

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.08.2021 - 18:25
Catastrofele naturale au costat 74 mld. $ în prima jumătate a anului 2021. / Foto: philippineslifestyle.com

Pierderile economice provocate de catastrofele naturale şi dezastre precum incendii sau accidente industriale sunt estimate la 77 de miliarde de dolari în primul semestru din 2021, sub media de 108 miliarde de de dolari din ultimii zece ani, potrivit evaluărilor Swiss Re.

SHARE

Din pierderile economice totale, 74 de miliarde de dolari au fost provocate de catastrofele naturale, în timp dezastrele provocate de om au determinat pierderi suplimentare în valoare de trei miliarde de dolari. Aproximativ 4.500 de oameni şi-au pierdut viaţa sau sunt daţi dispăruţi în urma dezastrelor din primul semestru, indică grupul elveţian de reasigurări Swiss Re, citat de AFP. 

Citește și: Gabi Oprea Jr., „rege” al aroganțelor: parchează SUV-ul de lux pe trecere și merge în șlapi

Chiar dacă cifra de 77 miliarde de dolari este mai mică cu 33% comparativ cu cea de 114 miliarde dolari înregistrată în primul semestru al anului trecut, nota de plată pentru pagubele care vor trebui acoperite de companiile de asigurări, în special pentru catastrofele naturale, va creşte în lunile următoare, a avertizat grupul elveţian, care a atras încă odată atenţia asupra creşterii frecvenţei incidentelor meteorologice odată cu schimbările climatice.

Costurile suportate de companiile de asigurări s-au majorat cu 4% în primul semestru

Potrivit Swiss Re, costurile suportate de companiile de asigurări s-au majorat cu 4% în primul semestru, până la 42 miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde de dolari numai pentru catastrofele naturale. Este vorba de cel mai costisitor prim semestru pentru asiguratori de după prima jumătate a anului 2011, când factura de plată s-a mărit ca urmare a efectelor cutremurelor majore din Japonia şi Noua Zeelandă.

Citește și: Brigitte și Florin Pastramă riscă pușcăria pentru afacerea, oficial păguboasă, cu măști „de firmă”

Grupul elveţian reaminteşte însă că, de obicei, costurile sunt mai mici în primul semestru decât în al doilea, când nota de plată creşte în general ca urmare a sezonului uraganelor în America de Nord.

"Efectele schimbărilor climatice se manifestă prin temperaturi mai ridicate, creşterea nivelului apelor, precipitaţii mai puţine şi condiţii meteo mai extreme", a declarat Martin Bertogg, director pentru activităţile legate de catastrofe la Swiss Re. În plus, aşa-numitele evenimente climatice secundare, precum grindină, inundaţii sau incendii de vegetaţie, tind să se înmulţească, reprezentând un risc în creştere, a insistat Martin Bertogg.

De exemplu, furtuna de zăpadă Uri, care a lovit SUA în luna februarie cu un val de frig care a ajuns până în Texas, a antrenat ea singură pierderi de 15 miliarde de dolari, comparabile cu cele provocate de uragane. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te