Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.09.2024 - 17:03
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus
Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu. De ce nu se dau amenzi - Foto: Facebook/Meteoplus

Ciclonul Boris a lăsat dezastru în urma sa în județele Galați și Vaslui. Mii de oameni și-au pierdut agoniseala de o viață. Dar, doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații sunt asigurate obligatoriu, de exemplu. Și, deși e lege, statul nu dă amenzi.

SHARE

Sute de gospodării din Galați și Vaslui au fost distruse de viituri, unele chiar din zone afectate grav și de inundațiile din 2013.

Cu toate acestea și deși există lege încă din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, numărul proprietarilor care dețin o astfel de poliță este infim de mic.

Doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații, asigurate obligatoriu

Potrivit legii nr. 260 din 4 noiembrie 2008, toate imobilele din România trebuie să fie asigurate împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) trebuie încheiată pentru toate tipurile de locuinţe: Tip A - construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic; Tip B - construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Citește și: Oficiile poştale din două comune înstărite gălăţene, sub ape. Poştaşii au şi ei casele pline de mâl

Nu intră sub incidenţa prezentei legi anexele, dependinţele care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată, precum şi bunurile din interiorul locuinţei.

Cu toate acestea și deși o poliță PAD costă 10 sau 26 de euro pe an (50-130 lei/an), doar 12% din casele din Vaslui afectate de inundații sunt asigurate obligatoriu, potrivit paidromania.ro.

În Galați, celălalt județ grav afectat acum de inundații situația e ceva mai bună. 20,73% din locuințe sunt asigurate obligatoriu.

Iar în județul Iași, ultimul intrat pe lista viiturilor dezastruoase, 20,52% din locuințe au asigurare obligatorie. 

„Partea mult mai gravă este că în mediul rural, de obicei, acoperirile prin asigurare sunt la jumătate. Dacă ne uităm, de exemplu, la localităţile afectate din Galaţi şi Vaslui o să vedem că avem grade de acoperire între 7% şi 8%", a explicat un reprezentant PAID.

La nivelul întregii țări, doar 2.255.237 locuințe aveau PAD la sfârșitul lunii august 2024. E adevărat, în ușoară creștere, dacă avem în vedere faptul că la 31 ianuarie 2023 în România aveau asigurare obligatorie 2.047.566 locuințe.

Citește și: VIDEO Încă un județ afectat de inundații. Apele au năvălit în casele oamenilor. ISU intervine

Foto: Calea ferată între Galați și Bârlad distrusă de viitură

Asigurarea obligatorie a locuinței costă 10 sau 26 euro pe an

Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie numai cu asigurătorii asociaţi în PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) şi care sunt autorizaţi să încheie astfel de contracte, în condiţiile stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi şi a Legii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Suma asigurată ce poate fi acordată în temeiul PAD este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei, a:

a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinţă de Tip A

b) 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de Tip B

Primele cuvenite pentru sumele asigurate prevăzute sunt echivalentul în lei, la cursul Băncii Naţionale a României valabil la data efectuării plăţii, a:

a) 20 euro, pentru locuinţa de tip A

b) 10 euro, pentru locuinţa de tip B

În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.

Citește și: Prăpăd în Bacău. Copac căzut peste o maşină, grădiniţă inundată, case pline cu apă

De ce nu se dau amenzi

Conform legii, nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sancționa cu amendă de la 100 la 500 lei de către primăriile pe raza cărora se afla locuința în cauza. 

Dar, se pare că, primăriile nu-și fac treaba, având în vedere numărul foarte mic de locuințe asigurate obligatoriu.

Concret, legea nr. 260 din 4 noiembrie 2008 spune clar că:

„(1) Primarii, prin compartimentele de specialitate, vor furniza PAID lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză, specificând numele şi prenumele sau denumirea proprietarului şi, după caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscală al acestuia, numărul din registrul de rol nominal unic şi din registrul agricol.

Actualizarea se va face în termen de 72 de ore de la schimbarea proprietarului locuinţei sau, după caz, a datelor de identitate a acestuia.

(2) PAID va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei obligatorii datorate de fiecare.

(3) Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite în termen de 3 zile de la data primirii listei scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către debitori.

(4) În cazul proprietarilor de construcţii cu destinaţia de locuinţă care declară şi o adresă de poştă electronică personală, PAID va putea folosi, cu acordul acestora, un asemenea mod de comunicare pentru avertizarea privind expirarea sau neîncheierea PAD.

În mesajul electronic se va menţiona valoarea primei de asigurare. Acest mesaj electronic va fi trimis şi către compartimentul de specialitate al primarului din unitatea administrativ-teritorială unde se află clădirea în cauză, dacă există condiţii tehnice de primire a mesajului respectiv.

(5) Lista proprietarilor care nu au contractat o PAD şi a persoanelor care beneficiază de subvenţionarea parţială sau totală a primei obligatorii se pune la dispoziţia asigurătorilor autorizaţi de către PAID”.

Ce despăgubiri primesc cetățenii din zonele afectate de inundații care au asigurare ogligatorie

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a anunțat că este pregătit financiar şi operaţional să despăgubească proprietarii asiguraţi afectaţi de inundaţii, printr-un comunicat, informează Agerpres.

"Prioritatea noastră absolută este să oferim sprijin rapid şi eficient. Încurajăm toţi proprietarii de locuinţe asiguraţi împotriva dezastrelor care au fost afectaţi de inundaţiile din ultimele zile să contacteze PAID sau asigurătorii de la care au achiziţionat poliţele.

Avem un sistem digitalizat de gestionare a daunelor pentru a accelera procesul de despăgubire şi pentru a reduce povara birocratică pentru asiguraţii noştri.

PAID rămâne dedicat protejării financiare a proprietarilor de locuinţe în faţa dezastrelor naturale.

În aceste momente critice, reiterăm importanţa asigurării obligatorii a locuinţei ca instrument esenţial de rezilienţă financiară pentru comunităţi", a explicat Nicoleta Radu, directoarea generală a PAID, în comunicat.

Societatea subliniază că fondurile proprii sunt suficiente pentru a răspunde tuturor cererilor de despăgubire rezultate în urma inundaţiilor produse în ultimele zile.

Totodată, comunicatul aminteşte faptul că, în cazul unui dezastru major, PAID beneficiază de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 1,3 de miliarde de euro, pentru reconstrucţia locuinţelor asigurate în faţa celor trei riscuri de calamitate: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toate locuinţele, conform Legii 260/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Costul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile şi 50 de lei pentru locuinţele din chirpici sau paiantă.

Suma maximă asigurată prin poliţa PAD este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuinţe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Pe baza legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României, respectiv: Cutremur, Inundaţii şi Alunecări de teren. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te