Diferenţă foarte mare de preţ între laptele de la producători şi cel de pe rafturile magazinelor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.03.2023 - 11:53
Diferenţă foarte mare de preţ între laptele de la producători şi cel de pe rafturile magazinelor - Foto: Dorin Cojocaru, APRIL

Directorul unei asociaţii de crescători de vaci spune că vinde litrul de lapte la un preţ între 2,10 lei şi 2,50 lei, iar în supermarketuri preţul variază între 6,90 lei şi 9,50 lei. În România, lapte este mai scump cu 30%, la raft, decât în Europa Centrală.

SHARE

Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, a afirmat că fermierii vând litrul de lapte între 2,10 - 2,50 lei, în timp ce în supermarket preţul litrului de lapte variază între 6,90  şi 9,50 lei.

Diferenţă foarte mare de preţ, la lapte, pe rafturile magazinelor

El a precizat că în România laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală. Ionuţ Lupu a explicat cât costă preţul unui litru de lapte la fermieri.

“Fermierii vin după anul 2022, când seceta şi războiul din Ucraina au generat costuri foarte mari, la nivel de producţie.

Citeşte şi: Alimentul de bază din România care se va ieftini cu 25%. Oamenii nu și-l mai permit

Dacă anul trecut vorbeam de 3,20 - 3,40 lei pe litrul de lapte, ăsta era preţul de vânzare, la doar şase săptămâni, adică acum suntem nevoiţi să vindem litrul de lapte la 2,10 - 2,40 sau 2,5 lei, în cele mai bune cazuri, cu ameninţarea că preţul se va duce în 1,70 - 1,90 lei, la poarta fermei.

Supravieţuire

De aici încep o serie de discuţii cum reuşim noi, în condiţiile în care producem litrul de lapte între 2,50 - 2,90 lei, să supravieţuim pentru o perioadă, nu se ştie cum. După Postul Paştelui, nu ştim dacă cu siguranţă consumul va reveni”, a afirmat Ionuţ Lupu, conform News.ro.

El a făcut o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în Europa Centrală.

Citeşte şi: Brânză, lapte, carne, mai ifetine după ce supermarketurile au ales să renunțe la o parte din profit

“Un alt aspect extrem de important este faptul că, dacă am face o comparaţie între ceea ce se întâmplă între Europa Centrală şi Europa de Est, acolo unde la raft un litru de lapte este aproximativ 1,20 - 1,25 euro, ceea ce înseamnă 60 -6,20 lei pe litrul de lapte, vedem că la noi în supermarketuri preţul laptelui variază între 6,9, dar cel mai mare volum de lapte se află în jur de 8,70 - 9,50 lei.

Mai ieftin în Vest

Vorbim de 30% lapte mai ieftin în Europa de Vest şi vorbim de 30% costuri mai mari pe care le avem în momentul de faţă, dar pe care supermarketul şi procesatorii pe filieră nu vor să le acopere, ceea ce va duce inevitabil la falimentul fermierilor români.

E o problemă doar de timp”, a mai explicat directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”. 

Întrebat de unde apare această diferenţă de preţ, Ionuţ Lupu a răspuns:

Lăcomie

“Lăcomia supermarketurilor, în momentul de faţă, este la un nivel cu mult mai mare decât ne putem închipui. Atât timp cât nu există disponibilitate nici măcar de a transparentiza o serie de costuri şi de marje pe care supermarketurile le au în momentul de faţă, noi, fermierii, am pus de fiecare dată pe tavă cu toată deschiderea tot ceea ce se întâmplă în fermele noastre, de la costuri, de la probleme.

Toţi ştiu în permanenţă ceea ce se întâmplă cu laptele materie primă. Noi în permanenţă ne dezbrăcăm de toate informaţiile, pe când de partea cealaltă există rigiditate şi există avocaţi care vor trage de fiecare dată câte un oblon.

E o lipsă totală de transparenţă şi o lipsă totală de respect faţă de consumator atât timp cât în România este un lapte cu 30% mai scump la raft decât un lapte plătit de un consumator spaniol, atunci lucrurile sunt foarte clare, în condiţiile în care noi producem un lapte sub costurile de producţie şi un lapte care este în momentul de faţă sub media europeană”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te