Dezastrul bancar nu s-a terminat. Probleme: migraţia depozitelor și costurile mai mari de finanțare

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.04.2023 - 14:45
Foto: Profimedia Images

Faza de panică a crizei bancare, din ultima lună, s-ar putea să se încheie. Marea întrebare însă acum este cât de mult se confruntă economia cu problemele generate de orice micşorare a nivelului creditării. Răspunsul poate fi neclar pentru luni de zile.

SHARE

Eșecurile Silicon Valley Bank și Signature Bank, în urmă cu o lună, au perturbat un echilibru deja fragil, deoarece multe bănci nu au crescut ratele depozitelor.

Criza bancară nu s-a terminat

Rezerva Federală a Statelor Unite a ridicat agresiv ratele dobânzilor pe termen scurt, pentru a lupta împotriva inflației ridicate.

Operațiunile deponenților la ambele bănci i-au determinat pe clienții altor bănci mici sau regionale, inclusiv trezorieri corporativi, care dețineau conturi mari de salarii, să se întrebe dacă ar trebui să mute depozitele neasigurate către băncile mari, cu centre monetare care fac obiectul unei reglementări mai dure.

Până acum, rapoartele privind veniturile de săptămâna trecută ale băncilor au arătat că creditorii regionali, ajutați de un răspuns rapid al Guvernului, care a susținut implicit toate depozitele neasigurate, au oprit cele mai importante ieșiri.

Citeşte şi: Signature Bank devine următoarea victimă a tulburărilor bancare, după Silicon Valley Bank

Cifrele trimestriale ale First Republic Bank, ale cărei acțiuni au fost cel mai greu afectate, luna trecută, urmează să fie anunţate azi. Ele vor fi cercetate cu atenție, pentru a se observa dacă există semne că partea cea mai rea din tulburările actuale a trecut sau nu, conform The Wall Street Journal.

O eroziune lentă și constantă a depozitelor de la băncile mici și mijlocii ar putea continua, când consumatorii de lungă durată s-au trezit cu potențialul de a câștiga mai mult, mutându-şi banii către fondurile mutuale de pe piața monetară.

Scad profiturile

Costurile mai mari de finanțare pentru bănci vor scădea profiturile. Economiștii de la Goldman Sachs estimează că fiecare scădere cu 10% a profitabilității băncilor reduce creditarea cu 2%.

Dacă ponderea modificărilor ratelor dobânzilor Fed, care sunt transmise ratelor la depozitele bancare, uneori numite „beta de depozit”, atinge nivelurile din anul 2007 – ultima dată când Fed a majorat ratele aproape de nivelurile actuale, aceasta ar putea duce la o scădere cu 6% a creditării în SUA.

Citeşte şi: Căderile Silicon Valley Bank și Credit Suisse vor fi resimțite ani de zile, spune șeful JP Morgan

Goldman Sachs se așteaptă ca acest lucru să reducă producția economică cu 0,3 până la 0,5 puncte procentuale, în acest an.

Economiștii băncii văd motive pentru care beta-ul depozitului ar putea fi mai mare decât în ciclurile precedente. Viteza recentelor creșteri ale ratelor dobânzilor Fed poate să fi făcut clienții neatenți să observe brusc alternative cu randament mai ridicat.

Serviciile de mobile banking au redus de asemenea costul mutării depozitelor între bănci, crescând concurența.

Factorul Fed

Ratele la depozite tind să ajungă la maximum, în aproximativ două până la trei trimestre după ce Fed încetează să-și majoreze rata de referință la fondurile federale, ceea ce sugerează că ar putea continua să crească până la sfârșitul acestui an.

Oficialii Fed au semnalat că probabil că vor crește rata fondurilor federale la sesiunea din 2-3 mai, la puțin peste 5%.

Băncile mici și mijlocii care pierd o sursă ieftină de fonduri, prin fuga depozitelor s-ar putea confrunta cu presiuni, pentru a strânge capital.

Dar acest lucru este mai puțin atractiv, atunci când prețurile acțiunilor au scăzut, iar băncile care au pierdut o capitalizare bursieră semnificativă pot descoperi că nu pot strânge capital.

Presiunea pe băncile mici

Raportul împrumut-depozit este de aproape 80%, pentru multe bănci mici, comparativ cu 60%, pentru băncile mari, a declarat Steven Blitz, economist șef al TS Lombard.

Băncile mari cu mai multe depozite au mai puține motive să-și facă griji că le vor pierde și au mai multe șanse să își reducă deținerile de valori mobiliare, mai degrabă decât împrumuturile, dacă trebuie să-și restrângă bilanțurile, a spus el.

Telefonul politicos

Pentru sute de bănci mai mici, soluția probabilă va fi reducerea creditării.

„Ceea ce se întâmplă la nivel național este că fiecare dintre aceste bănci fie și-a înghețat raportul împrumut-depozit sau, mai probabil, intenţionează în bună măsură să-l micșoreze”, a declarat fostul președinte al Fed din Dallas, Robert Kaplan, la o sesiune de discuţii găzduită de consultantul bancar de investiții Evercore ISI, luna aceasta.

„De aceea, multe întreprinderi mici și mijlocii din această țară primesc un telefon, în care li se spune, politicos: „La sfârșitul anului, nu vom mai putea să vă acordăm un împrumut sau vă vom reevalua împrumutul”", a spus Kaplan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te