Signature Bank devine următoarea victimă a tulburărilor bancare, după Silicon Valley Bank

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.03.2023 - 15:21
Signature Bank devine următoarea victimă a tulburărilor bancare, după Silicon Valley Bank - Foto: Flickr/CafeCredit.com

Autoritățile au închis Signature Bank, o instituţie bancară din New York. Este al treilea cel mai mare eșec din istoria bancară a Statelor Unite, la două zile după ce autoritățile au închis Silicon Valley Bank, într-un colaps care a blocat miliarde de dep

SHARE

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a preluat controlul asupra Signature, care avea active de 110,36 miliarde de dolari și depozite de 88,59 miliarde de dolari, la sfârșitul anului trecut, potrivit Departamentului pentru Servicii Financiare al statului New York.

Signature Bank, următoarea victimă

Toți deponenții Signature Bank și Silicon Valley Bank vor fi despăgubiţi și „nici o pierdere nu va fi suportată de către contribuabil”, au declarat Departamentul de Trezorerie al SUA și alte autorități de reglementare a băncilor, într-o declarație comună.

Angajații au părut să se adune la sediul companiei din Manhattan, comandând mâncare prin serviciul de catering de la Carmine's, un restaurant italian, și cafea Starbucks, potrivit unui reporter Reuters aflat la fața locului.

Apoi, apu plecat din clădire, după ce a fost anunțată vestea închiderii. Reprezentanții creditorului nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Citeşte şi: În cazul falimentului Silicon Valley Bank, HSBC anunță un acord de salvare pe un preţ fabulos

Eșecul Signature a urmat închiderii Silicon Valley Bank, a doua cădere bancară ca mărime din istoria Statelor Unite, după Washington Mutual, care s-a prăbușit în timpul crizei financiare din anul 2008.

Investitorii au fost deranjați de viteza cu care SVB, al 16-lea cel mai mare creditor din SUA, a fost răsturnat de retragerile clienților.

Episodul de săptămâna trecută a șters o valoare de piață de peste 100 de miliarde de dolari de la băncile americane, determinând acțiuni rapide din partea oficialilor guvernamentali, în weekend, pentru a încerca să restabilească încrederea în sistemul financiar.

Citeşte şi: Falimentul Silicon Valley Bank: Guvernul SUA ia măsuri pentru a stopa potențiala criză bancară

FDIC a stabilit duminică o bancă-punte succesoare, care va permite clienților să-și acceseze fondurile, luni. Deponenții și debitorii Signature Bank vor deveni automat clienți ai băncii-punte, a spus FDIC.

Autoritatea de reglementare l-a numit pe fostul director executiv al Fifth Third Bancorp (FITB.O), Greg Carmichael, în funcția de CEO al băncii-punte.

Clienții Silicon Valley Bank vor avea acces la depozitele lor începând de luni, au declarat oficialii americani duminică. Guvernul federal a anunțat de asemenea acțiuni de consolidare a depozitelor și de a opri orice consecință mai amplă a crizei.

Avea depozite în cripto

Signature era o bancă comercială cu birouri private în New York, Connecticut, California, Nevada și Carolina de Nord și avea nouă linii de afaceri naționale, inclusiv imobiliare, comercială și de servicii bancare, cu active digitale.

În septembrie, aproape un sfert din depozitele sale proveneau din sectorul criptomonedei, dar banca a anunțat în decembrie că își va micșora depozitele legate de criptomonede cu 8 miliarde de dolari.

Signature Bank a anunțat în februarie că directorul său executiv, Joseph DePaolo, va trece la un rol de consilier principal în anul 2023, și va fi urmat de directorul operațional al băncii, Eric Howell.

DePaolo a ocupat funcția de președinte și CEO de la înființarea Signature, în 2001.

Legată de Donald Trump

Banca a avut o relație de lungă durată cu fostul președinte Donald Trump și familia sa, oferindu-i lui Trump și afacerii sale conturi curente și finanțând mai multe dintre întreprinderile familiei.

Signature Bank a întrerupt relațiile cu Trump în anul 2021, în urma revoltei din 6 ianuarie, de pe Colina Capitoliului, și l-a îndemnat pe Trump să demisioneze.

Într-o declarație, guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a spus că speră că acțiunile guvernului american vor oferi o „încredere sporită, în stabilitatea sistemului nostru bancar”.

Sectorul IMM, afectat

„Mulți deponenți de la aceste bănci sunt întreprinderi mici, inclusiv cele care conduc economia inovației, iar succesul lor este cheia economiei robuste din New York”, a spus ea.

Oficialii au declarat că acționarii și anumiți deținători de datorii negarantate ai Signature Bank, precum și cei ai Silicon Valley Bank, nu vor fi protejați și că conducerea superioară a ambelor bănci a fost înlăturată.

Orice pierderi aduse Fondului de Asigurare a Depozitelor (FDIC), folosit pentru a sprijini deponenții neasigurați, vor fi recuperate printr-o evaluare specială a băncilor, așa cum prevede legea, au spus oficialii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te