Căderile Silicon Valley Bank și Credit Suisse vor fi resimțite ani de zile, spune șeful JP Morgan

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.04.2023 - 20:50
Jamie Dimon la JPMorgan Healthcare Investment Conference, 8 January 2013 - Foto: Wikimedia/Steve Jurvetson/CC BY 2.0

Căderile Silicon Valley Bank și Credit Suisse vor fi resimțite ani de zile, spune șeful celei mai mari bănci din Statele Unite ale Americii, JP Morgan, Jamie Dimon, avertizând că turbulenţa financiară care a dus la prăbuşirea băncilor încă nu s-a terminat.

SHARE

Într-o scrisoare anuală adresată acționarilor JP Morgan, Jamie Dimon a spus că eșecul de luna trecută al SVB și preluarea Credit Suisse, intermediată de guvernul elvețian, de către rivalul său UBS, au subminat încrederea în sistemul bancar.

Căderile SVB și Credit Suisse vor fi resimțite ani de zile

„În timp ce scriu această scrisoare, criza actuală nu s-a încheiat încă și, chiar și atunci când va fi în urmă, vom avea repercusiuni de la ea, în anii următori”, a spus acesta.

Deși a sugerat că au existat diferențe marcante la criza financiară din anul 2008, Dimon, care este președintele și directorul executiv al JP Morgan din anul 2006, a sugerat că riscurile pentru piață s-au ascuns la vedere, într-o lovitură adresată autorităților de reglementare, conform The Guardian.

Citeşte şi: First Citizens Bank, din holdingul FCB & Trust, e de acord să cumpere Silicon Valley Bank, prăbușită

Aceste riscuri au inclus expunerea la creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, în întreaga lume, pentru a combate inflația în creștere. Dimon a criticat Rezerva Federală a SUA, pentru că nu a inclus costuri mai mari ale împrumuturilor, în testele anuale de stres.

Tulburările din sectorul bancar i-au determinat pe investitori să prezinte un risc mai mare de recesiune în SUA, a spus Dimon, avertizând că băncile sunt acum mai predispuse să dea dovadă de prudență, atunci când aprobă noi împrumuturi pentru întreprinderi și gospodării, cu consecințe pentru o economie care se confruntă deja cu probleme.

Citeşte şi: Joseph Stiglitz: Prăbuşirea Silicon Valley Bank, eșec al politicii Rezervei Federale Americane

„Nu este clar când se va încheia criza actuală”, a spus Dimon. „A provocat o mulțime de agitații pe piață și va provoca în mod clar o anumită înăsprire a condițiilor financiare, pe măsură ce băncile și alți creditori devin mai conservatori.”

SVB a devenit luna trecută cea mai mare bancă eșuată de la criza din anul 2008, după ce nu a reușit să strângă fonduri de urgență pentru a acoperi un deficit de mai multe miliarde de dolari, în finanțele sale.

Creditorul axat pe tehnologie s-a luptat să țină pasul cu o creștere rapidă a retragerilor, care s-a transformat într-o hemoragie de bani din bancă, care a fost apoi confiscată de autoritățile americane.

Citeşte şi: 

Acest lucru a declanșat o vânzare dramatică a acțiunilor băncilor mai mari, pe fondul temerilor de contagiune, determinând JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs și alte bănci să depună 30 de miliarde de dolari la First Republic Bank, pentru a o susține, deoarece risca să devină următoarea piesă de domino care se prăbușește.

Credit Suisse a fost vândută către UBS, într-o afacere de urgență orchestrată de guvernul elvețian. Banca intrase în turbulențe, într-o poziție slabă, după ani de performanță financiară slabă și scandaluri, înainte ca principalul său acționar, Banca Națională Saudită, să excludă mai multe finanțări.

Mai puţine bănci

Axel Lehmann, președintele Credit Suisse, le-a spus investitorilor, la ultima adunare anuală a acționarilor băncii vechi de 167 de ani, de la Zurich, că îi pare foarte rău că banca nu a reușit să oprească criza.

„Îmi cer scuze că nu am mai reușit să oprim pierderea încrederii, acumulată de-a lungul anilor, și pentru că v-am dezamăgit”, a spus el.

Singurul șef major al unei bănci, în timpul crizei financiare din 2008, care a rămas cu același loc de muncă, Dimon a spus că criza actuală a implicat mult mai puține bănci și a sugerat că sunt mai puține probleme care trebuie rezolvate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te