Deficit bugetar de 9,8% din PIB: Trei cifre-cheie care arată starea financiară a României

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.01.2021 - 11:30
Foto: business-review.eu

Mediul de afaceri și economiștii, nu doar reprezentanții Guvernului, se uită cu îngrijorare la statistica momentului, dezvăluită de Ministerul de Finanţe: execuţia bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB).

SHARE

Este o premieră pentru ultimul deceniu ca nivelul deficitului bugetar să fie aproape de pragul psihologic de 10% din PIB, iar reprezentanții mediului de business știu că primele victime ale noii realități economice vor fi companiile, prin efectele crizei, și autoritățile locale, prin posibile creşteri ale taxelor şi impozitelor locale.

În acest context, Guvernul ar putea să ia în considerare opțiunea surselor alternative de finanțare, precum taxarea echitabilă a tuturor produselor din tutun, mai ales că dezbaterile publice pe legea bugetului pentru 2021 pun presiune pe identificarea unor soluții imediate. Este cunoscut deja faptul că produsele de tutun care se consumă prin încălzire ar putea genera venituri bugetare suplimentare de ordinul sutelor de milioane de lei.

Guvernul ar trebui să ia în calcul soluția identificării unor surse alternative de finanțare, mai ales în contextul următoarelor trei statistici care pun presiune pe bugetul general:

1. Încasările nete din TVA au înregistrat 60,82 miliarde lei în 2020, în scădere cu 7% comparativ cu nivelul înregistrat în anul precedent. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată negativ de creşterea rambursărilor de TVA cu 14,5%, an/an (+2,72 miliarde lei) cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei; posibilitatea restructurării/reeşalonării obligaţiilor fiscale; evoluţiile nefavorabile din sectoarele economice începând cu luna martie (cu precădere industrie, servicii pentru populaţie şi comerţul cu autovehicule).

2. Cheltuielile cu salariile și pensiile consumă în prezent o pondere mai mare din buget decât se întâmpla în criza din anul 2009, criza financiară din urmă cu 12 ani. Concret, acum cheltuielile pentru plata salariilor din mediul public şi a pensiilor, de aproape 250 miliarde de lei, reprezintă 93% din veniturile fiscale.

3. În timp ce contracţia încasărilor din accizele pentru produse energetice (-12,6%), în special ca urmare a reducerii consumului de carburanţi în conjunctura economică actuală (limitarea consumului anumitor servicii – turism şi creşterea incidenţei muncii la domiciliu), veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat o creştere de 10,9%, susţinută şi de majorarea nivelului accizei la ţigarete.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te