Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,31 %
Marcel Ciolacu 19,95 %
97,05 %
Elena Lasconi 18,40 %
George Simion 14,06 %
Click aici pentru rezultate complete

De ce și-a distrus România industria de apărare. Amenințări interne de securitate - Defense Summit

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.11.2020 - 21:07
Foto Inquam Photos/George Călin
Foto Inquam Photos/George Călin

Newsweek România a organizat pe 4 noiembrie cea de a doua ediție a Defense Summit, eveniment anual în care sunt dezbătute subiecte din domeniul apărării, al securității și al provocărilor determinate de schimbările din geopolitica lumii.

SHARE

 

România nu a făcut nimic pentru a salva industria locală de armament și pentru a înzestra armata cu echipamente modern. Din contră au fost prea multe persoane care au lucrat pentru distrugerea industriei, a declarat profesorul Iulian Fota, cadru asociat la Academia Națioanală de Informații, în cadrul #2020 Defense Summit, eveniment organizat pe 4 noiembrie de Newsweek România.

„Și nici nu văd vreo intenție de a face ceva. Eu am o experiență foarte tristă în legătură cu industria de apărare. Am muncit cu Sorin Encuțescu, care la vremea respectivă era consilierul premierului, doi ani de zile pentru un raport de analiză a situației din industria de apărare. Cunosc bine situația și m-am îngrozit cum unii români au distrus industria de apărare pentru profituri individuale.

Povestea industriei de apărare este extrem de tristă.

După ce documentul realizat de noi a fost adoptat de Consiliul Superior de Apărare a Țării, deci inclusiv Guvernul și-a asumat obligația de a-l pune în aplicare, prin restructurararea industriei de apărare, ca să-i dăm o șansă, a fost ignorat cu bună știință, tocmai pentru că dădea unora peste mâini și afacerile individuale nu mai puteau avea loc”, a precizat Iulian Fota. 

Citește și: România importă pulberi pentru armament din Rusia, via Serbia, deși este țară NATO cu rol strategic

Profesorul a menționat că în România se fac bani buni din afaceri legate de industria de apărare, fără ca statul român să fie beneficiarul acelor sume uriașe care se fac pe seama sa.

„Industria noastră de apărare este în stare deplorabilă. Nu văd soluții pentru industria de apărare, doar vopsim un gard. Când ai o probleme cu pulberile explozive, când ai probleme să produci elemente de bază pentru apărare, glonțul și explozibilul, despre ce industrie să mai vorbim?

Polonezii produc rachete și au sisteme sofisticate și moderne introduse, iar noi suntem în situația de a nu putea produce amărâtele alea de gloanțe și trotilul.

Industria de apărare e o poveste înfrumusețată, dar au vândut până și blana leopardului de după gard”, a menționat Iulian Fota, în cadrul #2020 Defense Summit.

Citește și: TOP 5 amenințări la adresa României. Economia, veriga cea mai vulnerabilă - 2020 Defense Summit

Decizia politică, risc de securitate

O viziune la fel de pesimistă are și fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, propus pentru poziția de secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Orice vulnerabilitate pe care o are un stat cu poziția geostrategică a României va fi în timp real maximizată de neprietenii României. Vreau să plec de la ideea că România nu are dușmani, ci doar anumite state care încearcă să ne impună un alt sistem de a vedea lumea.

Decizia politică în România poate fi un risc la siguranța națională. Astăzi, hoția și prostia reprezintă riscuri foarte grave pe care un stat care se respectă trebuie să le elimine.

Corupția este o amenințare, dar poate deveni un risc cu conotații naționale. Avem multe exemple aici”, a precizat Cristian Diaconescu în cadrul #2020 Defense Summit.

Diplomatul a amintit că Rusia a fost deranjată de ultima strategie de securitate și apărare a României, care este mai categorică în ceea ce privește amenințăriile. Ministerul de Externe de la Moscova a dat un răspuns contondent, pentru prima dată public, cu privire la ce este scris în document.

„Dar există multe riscuri autoinduse. Nu pot să înțeleg de ce un investitor strategic foarte puternic, american, cu capacitatea de a avea un proiect economic, dar și de a genera un anume tip de siguranță este eliminat de la exploatarea resurselor gazeifiere din Marea Neagră, pe niște considerente pe care după părerea mea nici nu ar trebui să le discutăm  într-un stat civilizat.

Ideea de a scoate unei companii puternice din zona economică strategică, pentru că e vorba de energie, poate fi un semne de prostie, dar și un semn de hoție.

Citește și: Ambasadorul SUA: România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom

Nu am văzut reacții prea numeroase, la nivel instituțional, pentru a clarifica în manieră judiciară această problemă.

De altfel, au mai rămas în suspensie astfel de subiecte cu implicații care țin de risc și amenințare.

Vulnerabilizarea instituțiilor statului se face cu mijloace sofisticate, dar care se vede cu ochiul liber. Introducerea într-un spin de critică, făcută stângaci, a funcționării unor instituții, cred că ar trebui mai pe față abordate”, a menționat Cristian Diaconescu în cadrul #2020 Defense Summit.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te