Rusia își pune în practică planul de a domina și controla piețele de energie din Europa Centrală printr-o rețea de infrastructură de distribuție de gaze naturale, a declarat ambasadorul SUA la București, cu ocazia pornirii lucrărilor pentru instalarea în Marea Neagră a primei conduce pentru extragerea de gaze naturale de după 1989.
MGD este primul proiect de exploatare și valorificare a resurselor off-shore de care dispune România în Marea Neagră, realizat de compania cu capital american Black Sea Oil&Gas (BSOG), în colaborare cu firma românească Grup Servicii Petroliere (GSP)
Cantitatea de gaze exploatată va acoperi 10% din necesarul de gaze al României atunci când instațiile, aflate la 120 de kilometri în mare, vor funcționa la capacitate maximă, estimativ anul viitor.
„Moscova folosește gazul natural pentru a șantaja politic și a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi și produce oligarhi miliardari pentru a-și răspândi influența în toată Europa – de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici și mai slabe țări”, a declarat Adrian Zuckerman.
Diplomatul a menționat că Rusia a tăiat tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a amenința piețele care depind de acesta și sprijină conducte precum Nord Stream 2 pentru a lipsi Ucraina de venituri publice vitale. Forțează guvernul Moldovei și pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulți. În Grecia, partenerii Rusiei s-au îmbogățit extrem de mult și încearcă să își extindă rețeaua și influența în întreaga regiune.
„Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom. Astăzi sunt mândru să stau alături de BSOG și de mulți alții care au lucrat pentru a păstra acest bastion împotriva acestor forțe. Tentaculele Moscovei se întind în Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia și Turcia – unde economiile naționale și relațiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc”, a precizat ambasadorul.
Mai multă predictibilitate pentru România
Adrian Zuckerman a menționat că, pe de altă parte, în România este nevoie de a îmbunătăți climatul de afaceri și investițional al României pentru a atrage mai multe investiții.
Aceste îmbunătățiri sunt extraordinar de importante pentru a încuraja climatul de investiții interne și străine necesare pentru ca astfel de proiecte să avanseze. Aplaud coordonarea realizată de Prim-Ministrul în dezvoltarea gazelor onshore și offshore.
„Salut eforturile tuturor celor care înțeleg importanța securității energetice, a predictibilității și stabilității legislative pentru a face economia României vibrantă. Securitatea acestei regiuni și realizarea diversității energetice reprezintă interese majore ale SUA își domenii importante ale cooperării SUA-România. România este un aliat vital al NATO în Europa Centrală și, împreună cu Polonia, constituie elementul esențial al Flancului Estic. România sprijină securitatea noastră comună și o regiune a Mării Negre fără agresiun.
Cu o producție anuală estimată la un miliard de metri cubi, Midia Gas Development a BSOG va contribui la securitatea energetică, asigurând diversificarea surselor de gaz și reducând dependența de importurile de gaze din Rusia.
Acest lucru oferă o mare eliberare și speranță celor care au crescut sub asuprirea Moscovei și au visat, la fel ca și mine, o Românie care ar putea scăpa de cătușele comunismului pentru a obține libertatea și prosperitatea poporului său. Americanii și românii care lucrează împreună pentru a contracara folosirea de către Rusia a gazelor naturale pentru șantajul politic al guvernelor vulnerabile din regiune ni se alătură pentru a sărbători azi”, a precizat diplomatul.
Statele Unite își mențin angajamentul de a sprijini securitatea națională a României, care se bazează pe securitatea sa energetică.
„BSOG va juca un rol semnificativ în producerea de gaze naturale și în contribuția la securitatea energetică regională. Acest proiect are nevoie de încredere și de angajament reciproc – atât din partea țarii, cât și a investitorului.
România și-a arătat angajamentul față de o infrastructură strategică menită să diversifice sursele de gaze naturale, inclusiv conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) precum și conducta care va alimenta gazul din instalația de tratare a gazelor de pe teritoriul BSOG în sistem.
America și poporul american vă sprijină și apreciază fiecare reușită pe care o atingeți în călătoria renașterii românești. Azi, BSOG nu doar inaugurează o conductă. Această conductă este o infrastructură esențială pentru garantarea prosperității viitoare a României, a securității acestei națiuni și a vecinilor săi.
Proiectul MGD, în care lucrează Black Sea Oil&Gas și Grup Servicii Petroliere, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
Construirea platformei de producţie offshore, săparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore şi de uscat şi construirea terminalului de procesare a gazelor se vor realiza în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore.