TOP 5 amenințări la adresa României. Economia, veriga cea mai vulnerabilă - 2020 Defense Summit

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.11.2020 - 14:06
Foto Pexels

România nu a făcut publică o listă de amenințări la adresa securității naționale și care sunt prioritățile sale de apărare, așa cum fac multe state occidentale, a arătat Iulian Fota, profesor asociat la Academia Națională de Informații.

SHARE

România ar trebui să aibă mai mult curaj în ceea ce privește agenda sa de securitate națională și să urmeze modelul țărilor occidentale care sunt obișnuite încă din timpul Războiului Rece să își facă liste cu prioritățile de apărare, a precizat profesorul Iulian Fota, în cadrul #2020 Defense Summit, organizat de către Newsweek România. 

 

 

„Multe state anunță public care este lista de amenințări la adresa securității lor naționale. Casa Albă a spus foarte clar, în 2017, că cea mai mare amenințare la adresa SUA este renașterea competiției geopolitice de mare putere, iar cele două puteri care amenință sunt China și Rusia.

Ierarhia amenințărilor pentru Washington este foarte clară. Britanicii au un model mai flexibil și prioritizează amenințările pe cercuri concentrice”, a precizat Iulian Fota. 

Profesorul de la Academia Națională de Informații arată că, în România, nu există nici un document public din care să reiasă care e lista oficială cu amenințările externe.

În schimb, Iulian Fota a prezent, în cadrul #2020 Defence Summit, lista celor cinci amenințări pe care le consideră, ca specialist, cele mai grave pentru România. 

„Cea mai gravă amenințare în momentul ăsta este reprezentat de spionajul și subversiunea politică, de operațiuni speciale, acoperite, desfășurate în mare secret, care au ca scop paralizarea strategică a unei țări, aducerea în punctul de a fi incapabilă să ia deciziii”, a precizat profesorul. 

Acesta arată că România nu este vizată doar individual, ci și ca parte a structurilor lumii occidentale. 

A doua amenințare este Subversiunea economică.

„Este zona cea mai firavă a sistemului național de securitate. Economia e cea mai slabă componentă, din punct de vedere al apărării țării”, a precizat profesorul. 

Iulian Fota a pus agresiunea militară doar pe locul al treilea, deși un război clasic este cel mai distructiv, pentru că suntem țară NATO și protejați de acest scut.

„Mai multe state importante care sunt revizioniste și care au o poziție antioccidentală și-au remilitarizat politica externă și folosesc instrumentul militar pe o  gamă largă de amenințări, de la intimidare sau chiar agresiune, cum a fost în Crimeea sau Georgia.

Am pus această amenințare pe locul 3, tocmai pentru că suntem în NATO și organizația este pe picioarele ei. Și avem această relație bună cu SUA, așa că e puțin probabil să fim agresați militar”, a menționat specialistul.

Pandemia, o amenințare pe care statele o au în vedere de mulți ani, dar care se afla pe un loc inferior în lista problemelor, a urcat acum până pe locul 4. 

În fine, în top 5 mai intră și atacurile cibernetice, „cu care deja ne confruntăm și care au un potenția destructiv extrem de mare.”

Acestea cinci sunt cele mai grave amenințări și trebuie să fie prioritate pentru România.

Totuși, Iulian Fota a constatat că 30 de ani nu au fost suficienți pentru ca specialiștii, autoritățile de profil și politicienii să ajungă la înțelegere comună asupra a ceea ce înseamnă securitatea națională.

„Lucrăm cu percepții diferite asupra conceptului de securitate națională. În opinia mea, securitatea națională trebuie să fie acea parte, cea mai importantă a politicii naționale, care să gestioneze cele mai grave amenințări cu care o țară se poate confrunta.

Trebuie definită agenda de securitate națională, care presupune sintetizarea întregii filosofii de securitate națională într-o listă de acțiuni concrete.

Obligatoriu este să stabilești care e cea mai mare amenințare la adresa siguranței naționale a unei țări”, a menționat profesorul, în cadrul #2020 Defence Summit, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te