Cum au ajuns azilele de bătrâni o afacere bănoasă. De ce le măresc "decrețeii" profitul

DE Valeria Cupă | Actualizat: 16.07.2023 - 20:30
Căminele de bătrâni sunt o afacere profitabilă Foto: colaj pexels.com/Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Căminele de bătrâni sunt o afacere profitabilă Foto: colaj pexels.com/Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Azilele de bătrâni se află printre cele mai profitabile business-uri din România. Iar acest lucru reiese din statisticile privind mediul de afaceri din România.

SHARE

Azilele de bătrâni, aduse recent în atenția publică după scandalul izbucnit în Ilfov, au devenit, în ultimii ani, unele dintre cele mai profitabile business-uri din România.

Profitabilitatea a crescut spectaculos, iar tendița este de creștere, având în vedere accentuarea fenomenului de îmbătrânire a populației. 

În România, în prezent, sunt înregistrate la Registrul Comerțului peste 220 de firme care au cod CAEN 870 (Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure).

Cum au ajuns azilele de bătrâni o afacere bănoasă. În următorii ani ar putea să își tripleze cifra de afaceri

Pe fondul îmbătrânirii populației, în următorii ani ar putea să își tripleze cifra de afaceri, în contextul în care peste 1,7 milioane de români, ,,decrețeii’’, vor ieși la pensie.

De altfel, afacerile care au ca domeniu de activitate ”Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure” au trecut, anul trecut, de granița de 200 de milioane de lei, iar în perspectiva următorilor 5 ani, ar putea trece de 600 milioane de lei.

Citește și: Gabriela Firea a demisionat din funcţia de ministru al Familiei. Ce a negociat cu Marcel Ciolacu

Față de anul 2021, business-ul celor 223 de firme active a crescut cu peste 50 de milioane de lei, de la 156,6 milioane de lei în 2021 la 206 milioane de lei în 2022.

Spre comparație, în 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depășeau 4,61 milioane lei.

Și profitabilitatea firmelor a crescut spectaculos, de la 31 de milioane de lei în 2021 la 45,7 milioane lei în 2022. În urmă cu 10 ani, căminele de bătrâni nu înregistrau un profit mai mare de 1 milion de lei, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames.

Cele mai multe cămine de bătrâni au mai puțin de 10 angajați

Potrivit sursei citate, profiturile spectaculoase înregistrate de căminele de bătrâni au fost realizate cu numai 1619 angajați în 2022, cu 300 mai mulți decât în anul precedent.

,,Statisticile indică faptul că cele mai multe firme (170) au mai puțin de 10 angajați, iar media este de 3 angajați / societate.

Citește și: Azilul lui Godei primise punctaj maxim de la funcţionari: Spaţiile sunt curate şi igienizate bine

,,Să îți deschizi un cămin de bătrâni sau chiar mai mult, un lanț de centre de îngrijire a bătrînilor a devenit un business de viitor.  Îmbătrînirea accelerată a populației și absența unui sistem de asistență socială la domiciliu fac ca tot mai multe persoane de vârsta a III-a să ajungă clienți ai acestor cămine”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, managerul Frames.

,,La cum arată datele statistice oficiale, legate de îmbătrânirea populației, de valul uriaș de ieșiri la pensie din următorii 7-8 ani, ne așteptăm ca acest tip de business să devină unul dintre cele mai profitabile din România în condițiile în care statul nu asigură o alternativă – cămine de bătrâni de stat capabile să preia, gratuit, numărul mare de beneficiari. Ministerul Muncii, cel al Sănătății, Ministerul Familiei ar trebui să vină urgent cu o strategie națională în acest domeniu, care să vizeze construcția de cămine de bătrâni, de stat, cu fonduri europene’’, a mai spus Adrian Negrescu.

Citește și: Godei a făcut contract cu "Mititei la Tomiță", firmă care n-a făcut nicio livrare la azilele groazei

Investitorii au intuit potențialul acestui business, dovadă că numărul companiilor cu cod CAEN 8730 a crescut de la 32 în 2010 la 228 în 2022.

Cele mai multe firme de profil se află în București (48), Ilfov (41), Timiș (22), Argeș (21) și Constanța (14 firme).

Scandalul azilelor groazei. Doi miniștri și trei polițiști au demisionat

Pe 4 iulie 2023, Poliția și DIICOT au descins la azilele groazei din Ilfov. Peste 100 de persoane vulnerabile au fost umilite, agresate și obligate să muncească în acele cămine unde, de fapt, trebuia să fie ocrotite. 

În urma scandalului, conducerea Inspectoratului de Poliție a Județului Ilfov (inspectorul șef și adjuncții) au demisionat din funcții, după ce ministrul Cătălin Predoiu și șeful Poliției Române au trimis Corpul de Control acolo. 

Citește și: Infirmiera dintr-un azil al groazei desemnase o bătrână internată să schimbe scutecele în locul ei

La fel a făcut și șeful DSP Ilfov.

De fapt, seria ”eliminărilor” a început luni și primele au fost cea a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu şi cea a vicepreşedintelui instituţiei Adela Crăciun, care au fost demişi din funcţii.

Tot luni a fost demisă și Cristina Elena Anton, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în timp ce șeful Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov a demisionat.

Citeşte şi: Ciolacu: La Capitală, PSD are candidat, se numeşte Gabriela Firea. A făcut ceva Nicuşor ăsta?

Chiar dacă nu a fost implicată în cazul căminelor groazei, luni a fost demisă și conducerea DGASPC Sector 4.

Au urmat doi miniștri: Marius Budăi și Gabriela Firea, care se aflau la conducerea ministerelor Muncii, respectiv Familiei, au depus mandatele după discuții cu premierul Marcel Ciolacu. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te