Godei a făcut contract cu "Mititei la Tomiță", firmă care n-a făcut nicio livrare la azilele groazei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.07.2023 - 14:50
Perchezitii în azilele groazei Foto: captură video DIICOT- Poliția Română/IINQUAM PHOTOS

Investigațiile în dosarul azilelor groaze scot la iveală informații înfiorătoare despre cum totul a fost transformat într-o afacere ilegală din care beneficiau membrii rețelei infracționale. Un rol important în schema infracțională l-a avut și o firmă de catering.

SHARE

Procurorii DIICOT au deschirs în referatul de propunere a măsurii arestării preventive cum funcționa rețeaua care chinuia bătrânii și persoanele cu dizabilități din azilele groazei. 

Anchetatorii au descris cum aceștia în vederea creării unei aparențe de legalitate și îndeplinirii formale a obligațiilor legale pe care asociația le avea față de beneficiari pe linia asigurării asistenței medicale de specialitate, există suspiciunea că membrii grupului infracțional, prin asociație, au încheiat contracte de prestări servicii cu personal de specialitate și medici specialiști care ar fi evidențiat în registrele de consultații prestarea unor servicii de consultație clinică în regim ambulatoriu pentru beneficiari (la căminele unde sunt adăpostiți), fără ca, de multe ori aceste activități să fie efectuate, în fapt, de acești specialiști sau medici. 

Godei a făcut contract cu "Mititei la Tomiță", firmă care n-a făcut nicio livrare la azilele groazei

Hrana oferită persoanelor internate în cele trei centre era preparată integral sau parțial, în regie proprie, în centrele  Casa Cora sau la Sf. Gabriel cel Viteaz, în condiții imporprii, de către personal specializat.

Contractele privind furnizarea de servicii de catering erau doar pe hârtie, pentru a putea fi îndeplinite condițiile prevăzute în licențele de funcționare.

Anchetatorii au descoperit că membrii grupării cu rol de execuție implicați în prepararea acesteia foloseau alimente de slabă calitate, mesele fiind slab calorice și neadaptate regimului alimentar, uneori modul în care mâncarea era gătită sau păstrată în așa mod încât ducea la apariția unor probleme digestive generalizate în rândul beneficiarilor.

Citește și: Detalii din căminul ororilor din Voluntari: Îngerii morții râdeau când ardeau bătrânii cu ardei iuți

Firma prin care s-a asigurat formal livrarea mesei, S.C. Mititei la Tomita S.R.L., a jucat un rol în mecanismul infracțional al grupării la care Petrache Toma Iulian, reprezentant în fapt al societății respective a sprijinit, ca membru cu rol de

execuție, prin crearea aparenței îndeplinirii condiției obligatorii prevăzute de lege de către Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, respectiv că hrana pentru beneficiarii celor două centre ale asociației să fie asigurată printr-o firma specializată de catering, asociația nefiind autorizată în vederea pregătirii și preparării mâncării în incinta centrelor, conform DIICOT.

”Cercetările efectuate până la acest moment au mai arătat că printre modalitățile prin care sumele de bani provenite de la D.G.A.S.P.C./aparaținătorii beneficiarilor sunt transferate din conturile asociației, pentru a fi folosite de liderul

grupului infracțional și apropiații acestuia în interes propriu sunt retrageri numeroase de la ATM, efectuarea de plăți către comercianți al căror obiect de activitate sau servicii nu au legătură cu nevoile și interesele asociației, precum și

prin intermediul unor contracte cu societăți comerciale, cu titlu de exemplu S.C. Mititei la Tomita S.R.L., întrucât contractul încheiat cu această societate nu conține niciun fel de referiri cantitative și calitative cu privire la serviciile oferite și nu este stipulat prețul convenit de părți prin acesta.

Citește și: Azilele groazei, noi detalii înfiorătoare: Bătrânii, lăsați să-și facă nevoile pe ei timp de 9 zile

Din cercetări s-a stabilit că S.C. Mititei la Tomita S.R.L., a încheiat un contract de prestări servicii cu Asociația ”Sf. Gabriel cel Viteaz” prin care se obliga să livreze 2 mese/zi (prânz și seară) pentru persoanele din cele două cămine, cu livrări în 5 din cele 7 zile ale săptămânii, contract încheiat pentru perioada 05.01.2022 – 31.12.2022.

La data de părțile au încheiat actul adițional nr.1 din 29.09.2022 prin care au inclus în serviciul de catering și masa de dimineață și au prelungit înțelegerea pe o perioadă nedeterminată.

În niciunul din contracte nu este prevăzut un preț în schimbul livrărilor de mâncare, fiind folosită sintagma o valoare negociată de comun acord săptămânal, în funcție de meniurile solicitate raportat la prețurile de listă practicate de

 prestator și gradul de ocupare al asociației, astfel lăsând posibilitatea contractuală ca în fapt să nu se achite nicio sumă, în cazul în care reprezentanții asociației ar fi putut asigura hrana în alt mod.

Acest fapt, al prestări fictive a activității a rezultat din verificările efectuate din care a rezultat că Petrache Toma Iulian, persoana care controlează activitatea S.C. Mititei la Tomita S.R.L., nu ar fi efectuat nicio livrare pe parcursul anului 2022

conform contractului, acesta fiind fictiv și abia din anul 2023 a început să facă unele livrări pentru asociație, aspecte rezultate din cercetările efectuate în cauză”, se arată în referatul procurorilor.

Mai mult, conform sursei citate, ”în perioada cunoscută la acest moment ca fiind cea a derulării contractului cu Asociația ”Sf. Gabriel cel Viteaz” societatea a avut postul de bucătar ocupat numai până la data de 01.05.2022, ulterior funcționând numai cu personal care, potrivit Clasificării ocupațiilor din România (COR) nu are atribuții în prepararea mâncării, fiind spălători vase în bucătărie sau femeie de serviciu”. 

Cum era organizată gruparea infracțională care conducea azilele groazei

Componența grupului infracțional stabilită până la acest moment investigativ este următoarea :
Liderul grupului: Godei Ștefan Cristian (deține funcția de președinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și coordonează activitatea în ansamblu)

Eșalon conducere: 

-Godei Daniel (fratele lui Godei Ștefan Cristian, coordonează activitatea C.I.A.P.A.D. Armonia), Cărăulașu Ioana-Andreea (deține funcția asistent social),

-Tudorancea Cristina (coordonează activitatea C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz - deține funcția de administrator de condominii în cadrul asociației) Țicu Andrei Răzvan (D.G.A.S.P.C. Ilfov)

Citește și: "Azilele groazei" la Gorj. Bătrâni ascunși în pături prin vii și grădini să nu fie văzuți de presă

Membrii de încredere: 

-Bosîncianu Florentina (psiholog, asigură sprijin grupării),

-Pleșa Gheorghe (asistent social superior, asigură sprijin grupării), Popa Mihaela Bianca
(D.G.A.S.P.C. Ilfov)

Membrii cu rol de execuție:

-Costescu Claudia (deține funcția asistent medical generalist, desfășoară activitatea la C.I.A.P.A.D. Armonia),

-Trifu Gheorghița, (deține funcția asistent medical generalist, desfășoară activitatea la C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz),

-Ghinea Daniela (îngrijitoare),

-Cristea Alexandru (prestează activități diverse),

-Anghel Cătălina (lucrează fără carte de muncă),

-Petreche Toma Iulian ( prestator – firmă catering)

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te