Cum ar putea să salveze taxarea inversă bugetul României

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.07.2025 - 12:39
Gabriel Biriș
Gabriel Biriș

România stă cel mai prost din UE la încasarea TVA, iar fraudele sunt de ordinul zecilor de miliarde. Taxarea inversă ar stopa aceste pierderi și ar putea salva bugetul României.

SHARE

Gabriel Biriș, avocat, fondator The Tax Institute, a explicat care sunt avantajele și cine se opune.

Taxarea inversă înseamnă transferul răspunderii pentru plata finală a TVA-ului la bugetul de stat, de la vânzător la client. Acest lucru ar reduce semnificativ fraudele cu TVA.

Anul trecut, statul român nu a reușit să încaseseze aproximativ 50 de miliarde de lei din TVA.

„Cu 18 ani în urmă, când am intrat în Uniunea Europeană, am intrat complet nepregătiți inclusiv în domeniul fiscal, la fel ca în multe alte domenii.

Faptul că au dispărut vămile, și aplicând taxarea inversă, o firmă din România care cumpără din Uniunea Europeană, nu plătește TVA la vânzător, a creat o imensă oportunitate de fraudă. În 2007, 2008, dar mai ales în 2009, gapul de TVA ajunsese la aproape 49,5%.

Gap de TVA înseamnă diferența pe care statul nu o colectează din ceea ce teoretic ar trebui să colecteze“, arată avocatul Gabriel Biriș.

Cum funcționează frauda carusel cu TVA

„Ce înseamnă frauda carusel? Ai un intermediar, în general o firmă care să facă rulaj mare într-un timp scurt și care apoi să dispară. Acest intermediar cumpără masiv din UE, fără TVA, în general bunuri care se vând repede, apoi le revinde în țară. Practic, prin achiziția intracomunitară se întrerupe lanțul plăților fracționate, care ia TVA-ul de pe lanț. La revânzare, firma respectivă colectează tot TVA-ul de pe lanțul anterior de valoare adăugată. Cumpărătorul, la rândul lui revinde. În final, intermediarul dispare cu banii și vorbim de miliarde. S-a furat așa an de an ș,i în continuare, se fură foarte mult.

Taxarea inversă, la conducta asta pe care circulă foarte mulți bani, TVA-ul, înseamnă să pui un robinet și închizi conducta la care au dat găuri hoții. În loc să stai să păzești conducta, pui robinetul și scoți banii.

Înainte de intrarea în UE, vorbeam de rambursări ilegale. Dar la rambursarea ilegală trebuie să ai complicitate a unui inspector. Aici nu mai ai nevoie de nimic.

În momentul în care am înțeles tipul ăsta de fraudă, am început să vorbesc despre taxarea inversă, dar și de eva-ziune ca amenințare la siguranța
națională.

Ulterior, președintele Traian Băsescu a introdus-o în lista de amenințări dar, din păcate, nu a folosit introducerea evaziunii în lista de amenințări ca să reducă evaziunea, ci mai degrabă, părerea mea, ca să o controleze. Au introdus ofițeri SRI în ANAF. Ce s-a întâmplat?

O serie nesfârșită de abuzuri împotriva antreprenorilor români. Măsurile luate de România în numele luptei împotriva evaziunii au fost mult mai severe decât măsurile luate în alte state europene cu rezultate, evident, mult mai proaste. Asta însemnă că la noi este o problemă de sistem. Toate măsurile luate împotriva evaziunii sunt, de fapt, un joc de glezne“, a explicat Gabriel
Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe în 2016.

Curent în favoarea taxării inverse

El spune că, din informațiile pe care le are, în ANAF există un curent în favoarea taxării inverse, însă problema vine din zona de decizie politică.

„E nevoie de o decizie politică pentru a fi luată o decizie radicală care să pună robinetul pe conducta cu bani“, susține avocatul.

Gabriel Biriș a arătat și pentru ce fel de produse există taxare inversă în România și care sunt problemele cu care se confruntă firmele românești ca urmare a măsurilor haotice luate în ultimii ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te