Specialiștii consultați de Newsweek România, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au criticat proiectul de ordonanță de urgență privind stabilirea cadrului instituţional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, elaborat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat
Aceștia arată, prin această ordonanță, că se creează un mecanism de management și control al fondurilor europene din cadrul PNRR paralel celui de pe politica de coeziune/programele operaționale. În schimb, nu se utilizează resursele și capacitatea administrativă de la nivelul structurilor de gestionare ale fondurilor europene deja existente: AM-uri, OI-uri (inclusiv ADR-uri), ceea ce va implica costuri suplimentare pentru gestionarea și implementarea planului.
Ceea ce propune acest proiect de OUG este construcția uni sistem de management și control paralel celui de pe coeziune, a căror structuri se vor înființa la ministerele de resort, pe o perioadă determinată (până în 2026). „Acest aspect nu va genera la nivelul instituțiilor o atragere a celei mai bune expertize din domeniul gestionării fondurilor europene, cu posibil impact asupra implementării PNRR (...) Se dau funcțiile unei autorități de management către toate ministerele de linie/coordonatoare de investiții, fără ca acestea să aibă capacitatea de gestionare în prezent a fondurilor europene”, apreciază specialiștii consultați de Newsweek România.
Aceștia critică și centralismul gestionării, adică neimplicarea structurilor regionale/locale, contrar direcției de descentralizare asumată în cadrul politicii de coeziune/programelor operaționale regionale 2021-2027.
Recent, fostul ministru al Fondurilor Europene Marcel Boloș a sugerat, pe Facebook, același tip de probleme.
„Cred că soluțiile cele mai corecte le reprezintă:
Utilizarea resurselor și capacitatea administrativă de la nivelul structurilor de gestionare ale fondurilor europene deja existente;
Continuarea direcției de descentralizare asumată în cadrul politicii de coeziune/programelor operaționale regionale 2021-2027
Mecanisme financiare și de implementare flexibile, astfel încât să existe cât mai puține blocaje în implementarea proiectelor”, a scris Boloș.
El a reiterat aceste remarci și pentru site-ul știri pe surse: „Gândiţi-vă că mecanismul propus este destul de complex. Ministerele care preiau responsabilitatea unor părţi din PNRR pentru implementare trebuie să se gândească la beneficiari, să vadă mecanismele de selectare a proiectelor. Până se ajunge să fie contractate şi încheiate documentele la nivel de proiect şi beneficiar poate dura o perioadă bună de timp.”
Citește și: Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, consilierul premierului Nicolae Ciucă pe probleme de sport