Comănescu, despre proiectele PNRR: „Îndeplinesc toate cerințele europene, vom emite C02 sub prag”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.06.2021 - 14:29
Comănescu, despre proiectele PNRR: „Îndeplinesc toate cerințele europene, vom emite C02 sub prag”/FOTO: economica.net
Comănescu, despre proiectele PNRR: „Îndeplinesc toate cerințele europene, vom emite C02 sub prag”/FOTO: economica.net

Omul de afaceri Gabriel Comănescu, proprietarul GSP Power, firmă care, în parteneriat cu Romgaz, are are depuse două proiecte energetice care au fost incluse în PNRR și ar putea primi finanțare nerambursabilă, spune că proiectele sale sunt în linie cu așteptările CE.

SHARE

“Este un proiect matur, un concept integrat, gândit de noi, suntem singurii care am reușit, din câte știu eu, să depunem un proiect care să genereze emisii de CO2 sub pragul de 250 de grame/kWh, ne apropiem chiar de 100”, a spus Comănescu pentru economica.net, ca reacție la întrebările ridicate: de ce proiectele GSP Power au fost trecute de Guvern în PNRR pentru finanțate de la Bruxelles.

Citește și: EXCLUSIV Interlopul Rechinu este protejat în Mexic. Nu poate fi extrădat chiar dacă a fost arestat

Omul de afaceri a dat câteva detalii despre proiect, care este unul destul de complex, pe care vi le prezentăm în continuare.

Cele două proiecte ale GSP Power din PNRR

PNRR care a fost transmis Bruxelles-ului conține două proiecte de generare de energie electrică promovate de GSP Power: “Parteneriatul Romgaz – GSP Power „Energie integrată complexă (orașul verde)”: centrală pe gaze cu o capacitatea de capacitate de 159 MW, parc fotovoltaic de 100 MW, instalație de producție a hidrogenului verde, instalația de captare a CO2, la Halânga, în județul Mehedinți. Valoarea proiectului este de 320 de milioane de euro. 

Parteneriatul Romgaz – GSP Power „Energie integrată complexă (orașul verde)” centrală pe gaze cu o capacitatea de capacitate de 159 MW, parc fotovoltaic de 20 MW, instalație de producție a hidrogenului verde, instalație de captare a CO2, la Constanța. Proiectul are o valoare de 265 de milioane de euro”.

Citește și: Călăuza Alinei Bica l-a dat de gol, în Italia, pe interlopul care spunea că-i dă droguri lui Smiley

Comănescu a explicat în detaliu care este acest concept de “Green City” și de ce, spune el, merita inclus în PNRR pentru că respectă întru totul politicile Comisiei Europene.

Proiectul vizează construcția de centrale electrice care folosesc turbine Siemens care pot funcționa cu un amestec de 70% gaz – 30% hidrogen, “o tehnologie matură, dovedită”, a companiei germane, după cum afirmă Comănescu. Proiectul este derulat de un SPV în care parteneri sunt GSP Power și Romgaz. Compania de stat doar livrează gazul și își vinde energia electrică rezultată, iar GSP primește bani pentru operare, spune omul de afaceri.

"Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur", a spus Comănescu, într-o conferință de presă.

El a răspuns acuzelor PSD, potrivit cărora proiectele companiei sale au fost incluse în PNRR întrucât este sponsorul Partidului Naţional Liberal.

"Nu sunt şi nici n-am fost (sponsorul PNL - n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român", a arătat Comănescu, întrebat de jurnalişti dacă a sponsorizat PNL, potrivit Agerpres.

Potrivit Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene, UE sprijină tehnologiile inovative menite să "înverzească" continentul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te