Chinezii de la Xiaomi au scos bani ilegal din India. Autoritățile le-au confiscat 725 mil. $

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.05.2022 - 10:05
Chinezii de la Xiaomi au scos bani ilegal din India. Autoritățile le-au confiscat 725 mil. $. / Foto: financialexpress.com

ndia a confiscat 725 de milioane de dolari din conturile bancare locale ale companiei chineze Xiaomi, după ce o anchetă a constatat că producătorul de smartphone-uri a efectuat remiteri ilegale către entităţi străine prin transferul acestora sub formă de redevenţe.

SHARE

Agenţia de combatere a criminalităţii financiare a investigat practicile de afaceri ale companiei chineze cu privire la presupuse încălcări ale legilor indiene privind schimburile străine.

Instituţia a declarat sâmbătă că a confiscat activele din contul bancar al Xiaomi Technology India Private Limited, după ce a constatat că firma a remis echivalentul în valută a 55,5 de miliarde de rupii către trei entităţi din străinătate, inclusiv o entitate a grupului Xiaomi, ”sub pretextul plăţilor de redevenţe”, informează news.ro, citând Reuters.

Citește și: Primarul din Mariupol: Rușii au ucis, în două luni, de două ori mai mulţi oameni decât naziştii

Remiterea către alte două entităţi neidentificate şi neafiliate cu sediul în SUA a fost, de asemenea, pentru ”beneficiul final al entităţilor din grupul Xiaomi”, a adăugat agenţia într-un comunicat. 

”Sume atât de uriaşe în numele redevenţelor au fost remise la instrucţiunile entităţilor lor din grupul mamă din China”, a spus agenţia.

Chinezii de la Xiaomi spun că plățile lor „sunt toate legitime şi veridice”

Xiaomi a declarat într-un comunicat că respectă legile indiene şi crede că ”plăţile de drepturi de autor şi declaraţiile sale către bancă sunt toate legitime şi veridice”.

”Aceste plăţi de redevenţe pe care Xiaomi India le-a făcut au fost pentru tehnologiile şi IP-urile cu licenţă utilizate în produsele noastre din versiunea indiană... ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu autorităţile guvernamentale pentru a clarifica orice neînţelegeri”, a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO Zelenski: „Soldații ruși sunt mințiți. Fiecare soldat rus poate încă să-şi salveze viaţa”

Acţiunile agenţiei împotriva Xiaomi semnalează lărgirea controlului asupra producătorului chinez de smartphone-uri, al cărei sediu din India a fost percheziţionat în decembrie într-o anchetă separată privind presupusa evaziune fiscală.

Alţi producători chinezi de smartphone-uri au fost, de asemenea, percheziţionaţi în acel moment.

Reuters a relatat pe 12 aprilie că fostul şef al Xiaomi în India, Manu Kumar Jain, a fost chemat la audiere în cadrul anchetei.

Jain, care acum este vicepreşedinte global al Xiaomi, cu sediul în Dubai, a apărut în faţa anchetatorilor la începutul acestei luni, a declarat o sursă cu cunoştinţe directe despre investigaţie, cerând să nu fie numită din cauza sensibilităţii problemei.

De asemenea, agenţia a cerut companiei detalii despre finanţarea externă, acţionari şi modele de finanţare, situaţii financiare şi informaţii despre directorii cheie care conduc afacerea.

Xiaomi a fost principalul vânzător de smartphone-uri din India în 2021, cu o cotă de piaţă de 24%, potrivit Counterpoint Research.

Samsung, din Coreea de Sud, a fost marca nr. 2, cu o cotă de 19%.

Multe companii chineze au avut dificultăţi să facă afaceri în India din cauza tensiunilor politice, în urma unei ciocniri la graniţă din 2020.

India a invocat preocupări de securitate în interzicerea a peste 300 de aplicaţii chineze, de atunci, inclusiv cele populare precum TikTok, şi, de asemenea, a înăsprit normele pentru companiile chineze care investesc in India.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te