Câte miliarde s-au încasat, deja, prin e-factura. De când încep să se dea amenzi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.01.2024 - 11:57
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș - Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Câte miliarde s-au încasat, deja, prin e-factura. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat luni, într-o conferință de presă primele rezultate ale implementării sistemului, menționând că are „o veste proastă” pentru cei care nu au crezut în funcționarea acestuia.

SHARE

Câte miliarde s-au încasat, deja, prin e-factura. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat, într-o conferință de presă desfășurată luni, 8 ianuarie, numărul facturilor înregistrate, până în prezent, în noul sistem de facturare.

Câte miliarde s-au încasat, deja, prin e-factura. De când încep să se dea amenzi?

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că are „o veste proastă” pentru cei care nu credeau în funcționarea sistemului e-factura.

Numărul facturilor înregistrate, până în prezent, prin acest sistem, a ajuns la 2.775.421, cu o valoare de 16 miliarde de lei, a precizat Boloș.

Citește și: Boloş: „De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale”

„Aş face câteva precizări legat de modulul e-Factura.  Avem o veste proastă pentru cei care credeau că ne va pica sistemul şi nu va merge sistemul şi modulul e-Factura. Până în momentul de faţă au fost preluate în sistem 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei.

Maximul l-am atins în ziua de vineri – 675.000 de facturi.  Ne aşteptăm ca, în cursul acestei săptămâni, această creştere să ajungă până la un milion de facturi pe zi”, a declarat ministrul, citat de news.ro.

El a adăugat că raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. 

„Reamintesc că funcţionăm în paralel cu cele două sisteme, respectiv sistemul de raportare a facturilor în modulul nostru de factură electronică şi opţiunea clasică de emitere a facturii şi apoi raportare a ei. Raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Dacă se întrerupe sistemul după ce se reia partea de factură electronică, termenul rămâne acelaşi, de cinci zile în vederea raportării”, a explicat ministrul Finanţelor.

Boloș a mai afirmat că după 1 iulie neraportarea în sistemul e-Factura reprezintă contravenţie. 

Citește și: Ținta lui Boloș pe 2024: ANAF-ul şi Autoritatea Vamală, venituri medii/lună de peste 40 miliarde lei

“Până la data de 1 iulie avem regimul acesta opţional pe care vi l-am amintit, neraportarea în sistemul nostru electronic, în modulul e-Factura constituie contravenţie.

Pentru microîntreprinderi avem faptă contravenţională sancţionată  între 1.000 de lei până la 2.500 de lei, la întreprinderile mijlocii, amenda este între 2.500 – 5.000 de lei şi întreprinderile mari 5.000 de lei până la 10.000 de lei”, a mai declarat Marcel Boloş, conform sursei citate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te