Boloş: „De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale”

DE Alin Crișan | 30.12.2023 - 13:58
Boloş: „De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Marcel Boloș a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care sistemul e-factura este primul dintr-o serie care vor fi implementate pentru combaterea evaziunii fiscale.

SHARE

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care sistemul e-factura este primul dintr-o serie care vor fi implementate pentru combaterea evaziunii fiscale, spunând că ”de acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale”.

Ministrul a arătat, printre altele, că acest sistem este ”dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României” şi anume taxa pe valoarea adăugată, dar şi că implementarea modului e-factura este decisă pentru România, la nivelul Comisiei Europene, încă din vara anului trecut şi ”nu există cale de întors”.

Boloş: „De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale”

Un alt motiv e legat de faptul că România este ţara cu cea mai mare evaziune fiscală la nivelul Uniunii Europene.

”De ce modulul e-factura este primul? Pentru că este dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României de care depinde acest modul şi, ca să aveţi date despre relevanţa acestui modul: TVA-ul pe anul 2023 l-am încheiat cu încasări de 104 miliarde lei, la TVA.

Citește și: Boloş: „Nu mai tolerez laude penibile. Voi cere revocarea din funcție a unor conducători din ANAF”

Anul 2024 ne-am propus 115 miliarde lei şi din combaterea evaziunii fiscale, cu ajutorul modulului e-factura şi al modulului de combatere a evaziunii fiscale, încă 5 miliarde lei, deci o sarcină grea pentru noi, de 120 de miliarde de lei”, a declarat  Marcel Boloş.
 
El a explicat că în Jurnalul oficial al Uniunii Europene decizia de punere în aplicare a modulului e-factura a fost publicată în 25 iulie 2023, iar modulul se implementează, conform acestei decizii, ”fără echivoc” de la 1 ianuarie 2024. 
 
”Nu există cale de întors, este decizia Comisiei Europene, nu se pune problema amânării, nu putem să modificăm decizia Comisiei Europene”, a explicat Boloş. 
 
El a mai spus că un alt motiv pentru care este necesară implementarea sistemului e-factura îl reprezintă faptul că gap-ul de TVA în România este de 9 miliarde de lei, România fiind pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziunea fiscală, conform unui studiu făcut la nivel european. 
 
”Arată gap-ul de TVA că suntem ţara cu cea mai mare evaziune fiscală şi cu cea mai mare indisciplină financiară în gestionarea acestui impozit vital pentru ţara noastră.

Mesaj pentru evazionişti, important: după controlul Curţii Constituţionale asupra Legii privind combaterea infracţiunilor economico-financiare de care depinde soarta a peste 7,5 miliarde de lei, şi aici fac o paranteză, să ştiţi că prima faptă, dacă plăteşti, se iartă, a doua faptă nu se mai iartă, se pleacă pe principiul amenzilor contravenţionale unde prima dată primeşti mustrare, avertisment şi după aceea amendă, exact aşa este şi în această lege. S-au făcut multiple comentarii... prostie, este o bazaconie pentru ceea ce înseamnă seriozitatea şi importanţa acestei legi pentru România”, a detaliat el.
 
El a amintit că pentru prejudicii de valori mari aduse în domeniul TVA pedepsele sunt între 7 şi 15 ani de închisoare.
 
România este, alături de Italia, Polonia şi Ungaria, una dintre ţările europene care implementează acest sistem. 
 
”De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale, de aici se formează baza de date pentru stabilirea TVA. De acest modul depinde, mai apoi, decontul de TVA precompletat.

Ce avantaje avem de la acest modul? Simplu! Unu: reducem gap-ul de TVA, cea mai mare realizare pentru ţara noastră, dacă acest obiectiv este dus la bun sfârşit. 

Citește și: Ținta lui Boloș pe 2024: ANAF-ul şi Autoritatea Vamală, venituri medii/lună de peste 40 miliarde lei

Aduce încasări suplimentare de un miliard de euro, şi vă spun aşa, neacademic, elimină complet metoda telefonul, lobby-ul, intervenţiile în organizarea inspecţiilor fiscale, s-a terminat că mai pleci să faci tot felul de... nu!

Modulul e-factura şi cel de antifraudă fiscală vor spune unde se duc echipele de inspecţie fiscală şi atenţionez foarte dur că vor lucra cu secretul fiscal ale cărui sancţiuni, în ceea ce priveşte scurgerile de informaţii şi utilizarea datelor de acolo, vor fi extrem de drastice”, a subliniat ministrul. 
 
Conform lui Boloş, implementarea sistemului e-factura consolidează competitivitatea firmelor româneşti în relaţiile cu cele la nivel european, în condiţiile în care bazele de date vor fi comune, de la 1 ianuarie 2026, la nivel european.
 
Ministrul Finanţelor a catalogat drept ”bazaconii” afirmaţiile apărute în spaţiul public conform cărora ministerul nu este capabil să implementeze sistemul e-factura sau că autorităţile nu au capacitatea de procesare şi de stocare, el arătând, în acest context, că testele de performanţă, de procesare efective, arată că autorităţile sunt ”în stare să prelucreze pe zi zeci de milioane de facturi, peste cele 5 milioane de facturi zilnice, cât a fost capacitatea operaţională”.
 
”Testele de securitate cibernetică s-au încheiat azi noapte la ora 5, am fost informat că sunt finalizate cu succes. (...) Lăsaţi grija bonurilor fiscale, nu au treabă cu e-factura, ele se emit la casa de marcat fiscală, se încarcă tot la ANAF, nu scapă.

Lăsaţi facturile de la cash&carry, în momentul în care operează în modulul de factură electronică, prin interoperabilitate se duce şi în modulul nostru de e-factură şi lucrurile, din acest punct de vedere, problemele tehnice sunt rezolvate. 

Cei care în mod intenţionat nu folosesc modulul e-factura ca să facă evaziune fiscală am o veste proastă pentru ei: dacă trece de controlul Curţii Constituţionale legea privind combaterea infracţiunilor economico-financiare, neutilizarea cu rea intenţie a modulului e-factura înseamnă închisoare de la 3 la 10 ani, nu este de joacă. E un pas crucial pentru ţara noastră”, a mai spus Marcel Boloş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te