Prețul mediu al metrului pătrat de bloc a depășit 2.500 € în România. Top-ul celor mai scumpe orașe

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.12.2023 - 10:50
Prețul mediu al metrului pătrat de bloc a depășit 2.500 € în România. Top-ul celor mai scumpe orașe - Foto: pexels.com/Jovydas Dobilas

Prețul mediu al metrului pătrat de bloc nou a depășit 2.500 € în România. Din noiembrie 2022 până în noiembrie 2023, apartamentele noi s-au scumpit cu 11% la nivelul întregii țări. Iar din 2024 imobilele vor fi și mai scumpe, din cauza creșterii cotei TVA.

SHARE

2.547 € a ajuns cel mai mare preț mediu al metrului pătrat de bloc nou în România, în contextul în care apartamentele noi s-au scumpit cu 11% într-un an. Și prețul apartamentelor vechi a crescut, dar cu 6%, în medie. 

Cu toate acestea, pe final de 2023, piața imobiliară din România pare că s-a dezmorțit puțin, numărul tranzacțiilor crescând pe fondul măsurilor fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. TVA va crește de la 5% la 9% în construcții. 

Prețul mediu al metrului pătrat de bloc a depășit 2.500 € în România. Top-ul celor mai scumpe orașe

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 11% în luna noiembrie 2023, față de noiembrie 2022, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform datelor platformei imobiliare Storia.ro.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la apartamentele vechi din Oradea (+13%) și la apartamentele noi din București (+9%), potrivit analizei prețurilor din nouă dintre cele mai mari orașe din România.

Citește și: Garsonierele, apartamentele, casele, mai scumpe cu mii de €, de la 1 ianuarie. Să cumperi în 2024?

„În luna noiembrie am remarcat o creștere a solicitărilor de achiziții imobiliare și o accelerare a procesului de tranzacționare, fenomen direct influențat de noile măsuri fiscale care urmează să intre în vigoare din 2024.

Chiar dacă, în general, cererea este mai mică în noiembrie, anul acesta am observat o creștere semnificativă atât din perspectiva cererii, cât și la capitolul costurilor apartamentelor de vânzare.

Acest fapt reflectă adaptarea rapidă a pieței la modificările fiscale anticipate și intensificarea interesului pentru achizițiile imobiliare înainte de implementarea noilor măsuri fiscale din 2024”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în București

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 1% mai mare decât cele vechi. Prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna noiembrie 2023 a fost de 1.644 de euro/metru pătrat, în creștere cu 1% față de luna anterioară și cu 9% față de noiembrie 2022. 

În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.654 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna octombrie 2023.

Citește și: Criză în imobiliare. 70% dintre dezvoltatori nu mai reuşesc să vândă locuinţele nou-construite

Cel mai scump metru pătrat de bloc nou e la Cluj

În luna noiembrie 2023, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.547 euro/metru pătrat, la fel ca cel din luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.523 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Iași

Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 6% în luna noiembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.448 euro.

Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.455 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat față de anul trecut.

Citește și: Cât costă un apartament în Sofia comparativ cu unul în București ? Cine „suportă” mai bine ratele?

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Timișoara

Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna noiembrie 2023 a fost de 1.537 euro, cu 4% mai mare față de luna noiembrie a anului trecut.

La apartamentele vechi se observă o creștere de 8% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.507 euro/metru pătrat.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Brașov

În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 12% mai ridicate decât cele vechi.

Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.933 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât cel din noiembrie 2022.

Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 11% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.725 euro/metru pătrat.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Sibiu

În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.374 euro/metru pătrat.

În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.465 euro/metru pătrat, un preț cu 2% mai ridicat decât în luna noiembrie 2022.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Constanța

În luna noiembrie 2023, apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.742 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut.

În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 9% mai ridicate față de anul trecut, dar mai mici cu 3% față de luna octombrie 2023, ajungând la o valoare de 1.615 euro/metru pătrat.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Oradea

În Oradea, în luna noiembrie 2023, prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 7% mai ridicate decât cele ale locuințelor vechi.

Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.544 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.443 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețurilor apartamentelor de vânzare în Craiova

În noiembrie 2023, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.562 euro/metru pătrat.

Prețul de cerere pentru apartamentele vechi a fost de 1.494 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în noiembrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te