Care este fructul bio recomandat de medici, în care au fost descoperite pesticid şi ierbicid. Avocado, un produs consumat de români, considerat sănătos, a fost dus pentru testare la un laborator, iar rezultatele sunt neașteptate.
Au fost descoperite atât urme de pesticid, cât și de erbicid, în acest fruct, inclusiv în avocado bio. Vorbim despre un produs scump, care costă în jur de 10 lei bucata și ajunge frecvent în farfuria copiilor.
Care este fructul bio recomandat de medici, în care au fost descoperite pesticid şi ierbicid
Ce riscuri sunt pentru sănătate și ce spun specialiștii?
Este prezent un insecticid, numit DEET, adică dietiltoloamidă, care nu este reglementat de către ESA, la nivel european, pentru a fi folosit în Agricultură, la producerea hranei.
Este folosit pentru uz extern, la îndepărtarea insectelor, nicidecum pentru a fi ingerat într-un produs bio, pe care îl consumă posibil chiar și copiii.
DEET este prezent în avocadă bio, 0,07 miligrame pe kilogram. În contextul în care, la nivel european, nici o instituție nu măsoară în alimente sau în hrana pentru animale acest insecticid, nu se cunoaște un nivel maxim admis tolerat în consumul uman.
Citeşte şi: Ce fructe să mănâci înainte să bei alcool? Îți taie mahmureala, te urci mai repede la volan
O altă substanță descoperită în produsul bio este metolaclorul, care este un erbicid, ce poate induce efecte citotoxice și genotoxice în limfocite, având o valoare de 0,002 miligram pe kilogram, cu o valoare maximă admisă de 0,05 miligrame pe kilogram.
Foto: Flickr/Alpha
Trebuie să ținem cont de faptul că acest produs este bio și, în mod normal, nu ar fi trebuit să fie găsit acolo”, a precizat Virgil Vrăjmașu, șef laborator Vetwork Diagnostix. Mai bine arătau probele la fructul obținut din cultura convențională, conform Digi24.
Citeşte şi: Alimentele care devin toxice când le punem în frigider. Mulți fac această greșeală
“La produsul convențional în plus față de cele două, metolaclor și dietiltoloamidă, am descoperit fludioxonilul, care este un fungicid, cu o valoare de 0,003 miligram pe kilogram, având nivelul maxim admis de 1,5 miligram pe kilogram.”
DEET a fost dezvoltat în 1944 de Samuel Gertler pentru a fi utilizat de către Armata Statelor Unite, în urma experienței sale de război în junglă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
A fost testat inițial ca pesticid pe câmpurile agricole și a intrat în uz militar, în anul 1946, și în uz civil, în anul 1957. A fost folosit în Vietnam și în Asia de Sud-Est.