Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.07.2025 - 21:14
Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori - Foto: Pexels/SHVETS production
Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori - Foto: Pexels/SHVETS production
Şantierul Naval Damen Mangalia, înainte de faliment - Foto: INQUAM PHOTOS/Daniel Stoenciu
Şantierul Naval Damen Mangalia, înainte de faliment - Foto: INQUAM PHOTOS/Daniel Stoenciu

Când Guvernul Bolojan punea CASS la pensie, bugetarii de lux din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori, fără să clipească.Pensionarii au dat mai multă dovadă de solidaritate decât bugetarii de lux ai României.

SHARE

Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor plăti contribuții la asigurările de sănătate. Pensionarii au fost - mai mult sau mai puțin benevol - solidari cu o țară aflată pe marginea prăpastiei bugetare.

Din păcate nu toți românii care încasează bani de la stat au înțeles că e nevoie de un sacrificu. 

Spre exemplu, șefii din instituțiile de stat și-au păstrat veniturile uriașe. Ba și le-au și mărit.

Unul dintre cele mai importante motive ale blocării unei trageri masive de bani din PNRR este că nu sunt aplicate în companiile de stat principiile guvernării corporative.

Aceasta înseamnă şi ca în consiliile de administraţie să nu mai fie montaţi oamenii partidelor, pe indemnizaţii consistente, dar şi ca directorii acestor companii să ia salarii decente şi să li se impună ţinte de performanţă.

În prezent, aceste lucruri nu se întâmplă. Cele două partide care au fost înainte la guvernare şi sunt şi acum şi-au plasat sinecuriştii în aceste consilii de administraţie, iar directorii companiilor îşi fac de cap. Chiar şi în prezent.

Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a dezvăluit cum și-au majorat indemnizațiile directorii și membrii consiliilor de administrație, în ultimele luni.

Chiar și atunci când liderii politici căutau soluții, pentru reducerea cheltuielilor. Acesta a dezvăluit câteva dintre aceste majorări. În unele situații, indemnizațiile au fost mărite și de 5 ori.

„Adesea în companiile statului sunt conduceri care decid împotriva interesului statului român. Sunt foarte multe mecanisme obișnuite de mult timp. Unele dintre ele vor fi rezolvate în perioada imediat următoare.

Citeşte şi: Românii pot atinge un nou nivel de prosperitate. Marcel Ciolacu spune că suntem mai aproape de OCDE

Ce m-a surprins e că în perioada în care ne străduiam să găsim măsuri, ca să reducem cheltuielile, în companiile de stat s-au mărit indemnizații și cu până la 5 ori mai mult decât erau în luna mai.

M-am uitat pe cele mai deranjante: la Șantierul Naval Mangalia aveau membrii CA-ului 2.260 de lei, dar în mai s-a mărit la 15.500, la Romarm aveau 6.500 de lei, în mai 2025 s-au dus la 19.950 de lei.

Şantierul Naval Mangalia este în faliment din februarie, pe fondul retragerii investitorului olandez Damen, conform Ştirile ProTV.

Şantierul Naval Damen Mangalia, înainte de faliment - Foto: INQUAM PHOTOS/Daniel Stoenciu

Sunt multe astfel de situații. La directori dacă ne uităm, directorul Icertrans are salariu de 53.910 lei. Toate sunt valori brute. Dar faptul că s-au mărit cu foarte puțin timp înainte de noul Guvern ridică niște semne de întrebări”, a declarat ministrul, conform antena3.ro.

Citeşte şi: Compania Municipală Turistică București: 4 milioane/an pierdere, site nefuncțional și 865 urmăritori

„E vorba de o atitudine, cum te raportezi la resursele pe care statul român trebuie să le fructifice”, spune acesta. „Vin cu tămâia să fugă această piază rea”, a spus ministrul, glumind despre măsurile pe care urmează să le ia.

„Centralizez aceste lucruri, le voi schimba, chiar dacă planul pe care și l-au făcut ei a fost ca cel care vine să schimbe foarte greu.

S-a încheiat selecția, întâmplător la astea cu mulți bani, pentru următorii patru ani, prin Ordonanța 109, indicatori de performanță foarte ușori și spun: ești ministru, nu ai ce să faci, că avem un contract.

Citeşte şi: Prima companie municipală care va fi desfiinţată este Compania Turistică Bucureşti

Există și pentru cei care și-au betonat contractele o metodă: le voi introduce noi indicatori de performanță, nu vor fi în bătaie de joc, ci să reflecte efectiv performanța.

Apoi, la următoarea evaluare, peste câteva luni, se va face pe indicatorii nou introduși. Cei care nu vor bifa vor pleca.

Nu se poate să fii în situația în care Guvernul le spune oamenilor că trebuie să ajute la reducerea deficitului și să vedem astfel de situații în companiile statului român”, a declarat ministrul Economiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te