Banca Rusiei urcă dobânda cheie la 20%, pentru a ține rubla care nu mai valorează nici un cent

DE Lidia Moise | Actualizat: 28.02.2022 - 12:23
Ruble și dolar. Sursa:Pixabay

Banca centrală a Rusiei a urcat astăzi dobânda sa cheie la 20% pe an, de la 9,5%, într-o mișcare disperată pentru a susține rubla, în cădere liberă pe piețe.

SHARE

Banca Rusiei vrea să evite un asalt al populației asupra băncilor și să motiveze companiile rusești să vândă valută forte.

Mișcarea de a urca la cer dobânda de politică monetară este menită să facă rubla atractivă pentru investitori, să răsplătească acele companii rusești care-și vor schimba valuta din conturi în ruble. Totodată majorarea dobânzii cheie se va reflecta și în mărirea dobânzilor la depozite, așa încât deponenții ruși să nu fie tentați să-și scoată rublele din bănci. Banca Rusiei înceracă să evite astfel un asalt al populației asupra băncilor, care de altfel a început deja în ultimele zile. Este neclar însă ce efect ar avea pentru cei care au credite în ruble, deoarece o asemenea majorare a dobânzii cheie se va reflecta și în nivelul dobânzilor practicate de bănci pentru împrumuturi.


În dimineața zilei de luni un dolar cumpăra 100 de ruble, moneda rusească a scăzut la un nivel record, după ce Rusia a fost izolată de sistemul global de plăți bancare ca reacție la invazia Moscovei în Ucraina. Moneda rusă a scăzut cu aproape 26%, până la 105,27 ruble pentru dolar, de la aproximativ 84 ruble petru un dolar vineri seara. O rublă cumpăra 0,0099 dolari pe piețele financiare internaționale la ora 12.00, ora României.


” Condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Creșterea ratei cheie va asigura o creștere a ratelor depozitelor la nivelurile necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere și inflație. Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară și a prețurilor și pentru a proteja economiile cetățenilor de depreciere”, se arată în comunicatul Băncii Rusiei.


”Alte decizii privind ratele cheie vor fi luate ținând cont de riscurile prezentate de condițiile externe și interne și de reacția piețelor financiare, precum și de mișcările reale și așteptate ale inflației în raport cu ținta și evoluțiile economice în perioada de prognoză”, a mai precizat Banca Rusiei.
O declarație a guvernatorului Băncii Rusiei ca urmare a reuniunii Consiliului de administrație urmează să fie transmisă pe 28 februarie 2022, la ora 16:00, ora Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.