Ar fi o mișcare de piaţă care ar putea să atenueze temerile că o criză în curs ar putea destabiliza sistemul financiar bancar global.
Credit Suisse, o bancă tradiţională, fondată în urmă cu 167 de ani, este cel mai mare nume din piaţă prins în turbulențele declanșate de prăbușirea creditorilor americani Silicon Valley Bank și Signature Bank, în ultima săptămână, timp în care banca elvețiană a pierdut un sfert din valoarea sa bursieră.
UBS ar fuziona cu Credit Suisse în această seară
Mişcarea ar fi una extrem de importantă pe piaţa bancară globală. Şi UBS, şi Credit Suisse sunt două bănci sistemice pentru sistemul bancar elveţia şi global. Pe de altă parte, ca mărime, ambele sunt, faţă de Silicon Valley Bank şi Signature, ca nişte uriaşi faţă de nişte pitici.
Pentru a controla criza, UBS a fost sub presiunea autorităților elvețiene, pentru a prelua controlul rivalului său local, au spus două persoane care cunosc problema.
Planul ar putea prevedea ca guvernul elvețian să ofere o garanție împotriva riscurilor implicate, în timp ce afacerea elvețiană a Credit Suisse ar putea fi separată.
Citeşte şi: Acțiunile băncii Credit Suisse au crescut, după ce Banca Elveţiei oferă un colac de salvare
UBS, Credit Suisse și organismul de reglementare financiar din Elveția, FINMA, au refuzat să comenteze.
Financial Times a citat oameni familiarizați cu chestiunea, spunând că UBS, Credit Suisse și autoritățile de reglementare se grăbesc să finalizeze un acord privind o fuziune, în această seară, conform Reuters.
Citeşte şi: Bancherul de la Credit Suisse condamnat în România pentru spionaj a pierdut un proces important
Directorul financiar al Credit Suisse, Dixit Joshi, și echipele sale s-au întâlnit în weekend, pentru a-și evalua opțiunile, au declarat pentru Reuters persoane avizate. Au existat mai multe rapoarte de interes din partea rivalilor.
Gigantul financiar american BlackRock (BLK.N) a declarat că nu are planuri sau interese în a formula o ofertă pentru Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a informat că Deutsche Bank analizează posibilitatea de a cumpăra unele dintre activele băncii.
Oscilaţii puternice
Prețul acțiunilor Credit Suisse a oscilat puternic în timpul săptămânii și a fost forțat să obțină 54 de miliarde de dolari în finanțare de la banca centrală.
Starea de spirit din Elveția, considerată mult timp un exemplu al stabilității bancare, era medidativă, în timp ce directorii se luptau cu provocările viitoare.
„Băncile, aflate într-un stres permanent”, titrează pe prima pagină Neue Zuercher Zeitung.
Vulnerabilitate
Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume și este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanță sistemică la nivel mondial, al căror eșec ar provoca probleme grave în întregul sistem financiar global.
Semn de vulnerabilitate, cel puțin patru dintre principalii rivali ai Credit Suisse, inclusiv Societe Generale SA (SOGN.PA) și Deutsche Bank AG (DBKGn.DE), au impus restricții asupra tranzacțiilor lor, care implică banca elvețiană sau valorile sale mobiliare, au declarat persoane cu informaţii directe despre această problemă.