Acțiunile băncii Credit Suisse au crescut, după ce Banca Elveţiei oferă un colac de salvare

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.03.2023 - 20:46
Acțiunile băncii Credit Suisse au crescut, după ce Banca Elveţiei oferă un colac de salvare - Foto: Profimedia Images

Acțiunile Credit Suisse au crescut după ce Banca Elveţiei a acceptat să împrumute băncii până la 50 de miliarde de franci (adică 54 de miliarde de dolari) pentru a spori încrederea în cel de-al doilea cel mai mare creditor al țării şi a înlătura îngrijorările.

SHARE

Credit Suisse a anunțat acordul, înainte de deschiderea pieței de valori elvețiane, trimițând acțiuni în creștere cu până la 33%, înainte ca acestea să se stabilească cu un câștig de 25%, la 2,13 franci pe acţiune, la tranzacționarea de amiază.

Acțiunile băncii Credit Suisse au crescut

Aceasta a fost o schimbare importantă, față de situaţia de ieri, când vestea că cel mai mare acționar al băncii nu va injecta mai mulți bani în Credit Suisse a făcut ca acțiunile sale să scadă cu 30%, trăgând în jos alte bănci europene.

De asemenea, acțiunile bancare europene au crescut modest.

Citeşte şi: Falimentele băncilor din SUA cutremură Europa. Acţiunile Credit Suisse, la un minim istoric

Banca Națională Elvețiană a declarat că este pregătită să susțină Credit Suisse, deoarece îndeplinește cerințele mai mari de capital și lichiditate impuse „băncilor importante din punct de vedere sistemic”, adăugând că problemele care au lovit unele bănci din SUA nu „indus un risc direct de a contagiune” către Elveția, conform AP.

„Trebuie să restabiliți încrederea cât mai repede posibil și aceasta încearcă să facă Banca Națională Elvețiană”, a declarat Carlo Lombardini, expert bancar internațional la Universitatea din Lausanne, pentru BBC.

Citeşte şi: Fost bancher condamnat pentru spionaj economic în România vrea despăgubiri de la Credit Suisse

„Știm cu toții că banca centrală este un creditor de ultimă instanță și va împrumuta bani unei bănci care este solvabilă, deoarece băncile centrale nu acordă împrumuturi băncilor în insolvență”, a spus Lombardini.

Credit Suisse a anunțat acordul, înainte de deschiderea pieței de valori elvețiane, inducând creştera cotaţiilor acțiunilor sale cu până la 33%, înainte ca acestea să se stabilească la 25% din valoarea de dinainte de începerea şedinţei de tranzacţionare, la 2,13 franci, la tranzacționarea la amiază.

Reorganizare. O bancă mai simplă

Credit Suisse, care a fost afectat de probleme cu mult înainte de falimentele băncilor din SUA, a declarat joi că împrumuturile de la banca centrală îi vor da timp să finalizeze o reorganizare menită să creeze o „băncă mai simplă și mai concentrată”.

„Aceste măsuri sunt acțiuni decisive pentru consolidarea Credit Suisse, pe măsură ce ne continuăm transformarea strategică, pentru a oferi valoare clienților noștri și altor părți interesate”, a declarat directorul executiv Ulrich Koerner.

Tulburările bancare au aruncat o umbră asupra reuniunii Băncii Centrale Europene. Înainte să izbucnească haosul, șefa BCE, Christine Lagarde, a spus că era foarte probabil ca banca să decidă o creștere mare, de jumătate de punct procentual, a dobânzii-cheie, pentru a aborda o inflație persistentă.

Greu previzibil

După ce acțiunile băncilor europene s-au prăbușit, analiștii au spus că rezultatul întâlnirii este greu de prevăzut, unii spunând că BCE ar putea reveni la o creștere de un sfert de punct.

Ratele mai mari încetinesc inflația, dar în ultimele zile au alimentat îngrijorarea că ar fi putut cauza pierderi ascunse în bilanţurile băncilor.

Băncile centrale din SUA și Europa au acționat rapid pentru a restabili încrederea în sistemul bancar, după prăbușirea de săptămâna trecută a Silicon Valley Bank, al doilea mare faliment al unei bănci, din istoria SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te