Până una alta, ce a făcut (foarte) bine: a menținut stabilitatea cursului și a reușit să scadă structural inflația (o ancoră esențială în fața nebuniei fiscale de care diversele guverne au dat dovadă); a reușit consolidarea sistemului bancar după criza din 2008 (fără aport de bani de la stat, ca în alte țări).
Unde putea face mai mult: să împingă sistemul bancar prin reglementare (i) să iasă din paradigma aproape exclusivă a finanțării creditelor de consum spre finanțare IMM-uri, (ii) să crească gradul de penetrare al serviciilor bancare către populație (e încă sub 70%) și (iii) să controleze mai dur rețelele de corupție politică care își învârt banii prin sistemul bancar local .
Per total: aș da o notă de 8.5/10, sincer . E foarte bine și cred că trebuie protejat acolo. Doamne ferește să vină un nebun să arunce și mai rău economia în aer!
Eu cred că trebuie protejat, pentru că este singura zonă de stabilitate și și-a construit reputația din timp cu partenerii străini. Vine altcineva, mai rău faci.
Părerea mea: trebuie să fim un piculeț pragmatici. Ce face guvernatorul BNR: asigură stabilitatea, se asigură că inflația și cursul sunt sub control. A rezolvat? Da. Poate sunt econo-miști mai buni, educați la Harvard, dar, deocamdată, nu știm alt nume, din păcate.
Până una alta, asta avem!
___________________
Andrei Caramitru a lucrat pentru McKinsey și Boston Consulting Group, două dintre cele mai puternice companii de consultanță în management din lume. În 2018, a trecut în zona de antreprenoriat și a fondat, în Olanda, compania Kessel Run Ventures, îndreptată spre construirea de start-up-uri.
___________________
Citește dosarul integral „BNR sunt eu”
Mai tare decât patriarhii, cel mai longeviv guvernator din Europa
Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României