Andrei Caramitru despre guvernatorul Mugur Isărescu: Nota 8,5 din 10

DE Newsweek România | Actualizat: 08.02.2019 - 12:38
Andrei Caramitru

Economistul Andrei Caramitru analizează, pentru Newsweek România, ce a făcut bine și ce nu Mugur Isărescu la conducerea Băncii Naționale a României,

SHARE

Până una alta, ce a făcut (foarte) bine: a menținut stabilitatea cursului și a reușit să scadă structural inflația (o ancoră esențială în fața nebuniei fiscale de care diversele guverne au dat dovadă); a reușit consolidarea sistemului bancar după criza din 2008 (fără aport de bani de la stat, ca în alte țări).

Unde putea face mai mult: să împingă sistemul bancar prin reglementare (i) să iasă din paradigma aproape exclusivă a finanțării creditelor de consum spre finanțare IMM-uri, (ii) să crească gradul de penetrare al serviciilor bancare către populație (e încă sub 70%) și (iii) să controleze mai dur rețelele de corupție politică care își învârt banii prin sistemul bancar local .

Per total: aș da o notă de 8.5/10, sincer . E foarte bine și cred că trebuie protejat acolo. Doamne ferește să vină un nebun să arunce și mai rău economia în aer!

Eu cred că trebuie protejat, pentru că este singura zonă de stabilitate și și-a construit reputația din timp cu partenerii străini. Vine altcineva, mai rău faci.

Părerea mea: trebuie să fim un piculeț pragmatici. Ce face guvernatorul BNR: asigură stabilitatea, se asigură că inflația și cursul sunt sub control. A rezolvat? Da. Poate sunt econo-miști mai buni, educați la Harvard, dar, deocamdată, nu știm alt nume, din păcate.

Până una alta, asta avem!

___________________

Andrei Caramitru a lucrat pentru McKinsey și Boston Consulting Group, două dintre cele mai puternice companii de consultanță în management din lume. În 2018, a trecut în zona de antreprenoriat și a fondat, în Olanda, compania Kessel Run Ventures, îndreptată spre construirea de start-up-uri.

___________________

Citește dosarul integral „BNR sunt eu”

BNR sunt eu

Mai tare decât patriarhii, cel mai longeviv guvernator din Europa

Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României

Specialistul lui Ceaușescu

Bogdan Glăvan: Cum arată un bun guvernator?

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -