Mai tare decât patriarhii, cel mai longeviv guvernator din Europa

DE Mircea Marian | Actualizat: 08.02.2019 - 12:40
ÎNGER ȘI DEMON. Isărescu a fost multă vreme popular printre politicieni și popor. Acum, complicitatea cu PSD e în echilibru precar

În octombrie 2019, se încheie cel de-al șaselea mandat al lui Mugur Isărescu ca guvernator la Banca Națională a României.

SHARE

Primul l-a primit în septembrie 1990. Încă din iulie 2009, a intrat în World Academy Records, Cartea Recordurilor, stabilind cea mai lungă perioadă îndeplinită în funcția de guvernator al unei bănci centrale. Cariera sa în fruntea BNR este mai lungă decât a oricăruia din patriarhii României. 

În mai 2018, Mugur Isărescu sugera că nu mai vrea să rămână la conducerea băncii centrale. „Nu mai pot. Am 70 de ani, nu? ... Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii“, afirma guvernatorul, întrebat de presă dacă „mai are răbdare“ să mai rămână în funcție.

Trei luni mai târziu, părea că s-a răzgândit. „Parlamentul va hotărî“, a răspuns Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă, chestionat din nou pe aceeași temă.

Ziariștii au insistat, spunând că aceas-tă întrebare vine şi din partea presei internaţionale. „Acest lucru îl hotărăşte Parlamentul. Presa internaţională nu poate să intre în intimităţile mele“, a replicat guvernatorul, stârnind râsul celor din sală, în special după ce un jurnalist l-a întrebat dacă „nici presa locală“ nu poate face acest lucru.

Citește dosarul integral „BNR sunt eu”

BNR sunt eu

Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României

Specialistul lui Ceaușescu

Bogdan Glăvan: Cum arată un bun guvernator?

Andrei Caramitru: Nota 8,5 din 10

Răzvan Orășanu: Câteva condiții esențiale pentru o bancă națională independența și eficientă

La mâna lui Dragnea


Soarta lui Isărescu se află în mâna coaliției PSD-ALDE, care deține majoritatea în acest Legislativ. Parlamentul este cel care decide, în vară, componența Consiliului de Administrație.

Din punct de vedere politic, actualul guvernator al Băncii Naționale a avut o relație fluctuantă cu Liviu Dragnea: acesta din urmă i-a reproșat de mai multe ori fie devalorizarea leului, fie inflația și creșterea ROBOR.

Orlando Teodorovici l-a chemat pe Mugur Isărescu la ordin la Finanțe

În mai 2018, Dragnea susținea că vrea ca actualul guvernator să rămână în funcție: „Vedem până la anul. De ce nu ar rămâne? I-am şi spus-o (n.r.: că îl va susține pe Mugur Isărescu) ca şi în anii precedenți, şi atunci când a fost atacat violent. Nu am de ce să îmi schimb opinia“, a declarat Liviu
Dragnea.

Cei doi au părut că se împacă în vara lui 2018, dar, după adoptarea, în decembrie anul trecut, a ordonanței Vâlcov care impune băncilor o taxă de 2% pe cifra de afaceri, tensiunile au reapărut.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat chiar că vrea să-l determine pe Isărescu să se prezinte la minister. „Am să îi fac o invitaţie domnului guvernator să facă o vizită la Finan-ţe, şi alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (n.r. - Sergiu Oprescu). Să vorbim de provizioane bancare.

Este momentul ca domnul Guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis“, a cerut Teodorovici.

Mugur Isărescu, care a declarat că OUG 114/2018 privind taxa pe lăcomie este „o trăsnaie“, a replicat cerând ca discuția să se poarte în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială.

Până când liderul PSD va lua o decizie privind conducerea BNR, Newsweek România vă prezintă controversata carieră a lui Mugur Isărescu, precum și a majorității membrilor din consiliul de administrație al băncii centrale: politicieni, personaje din anturajul lui Dan Voiculescu, precum și un fost ofițer de securitate.

Numit de Iliescu, protejat de toți președinții


Cariera de șef al BNR al lui Mugur Isărescu a început în septembrie 1990, când toată puterea se afla în mâinile lui Ion Iliescu. La momentul numirii sale la conducerea băncii naționale, era secretar pe probleme economice la ambasada României din Washington.

Isărescu a fost, astfel, guvernator al BNR inclusiv în perioada celor mai răsunătoare falimente din domeniu, când Bancorex a fost devalizată de clientela partidului de guvernământ.

Între 1998 și 2003, nu mai puțin de 12 bănci s-au închis. Potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, falimentele din 1999-2002 au avut aproape 800.000 de păgubiţi. Cel mai spectaculos a fost cel al Bancorex și era să ducă la intrarea României în incapacitate de plată.

Statul a preluat atunci activele neperformante și a acoperit pierderi de 2,1 miliarde de dolari.

Isărescu a susținut că nu a avut instrumente legale să controleze ceea ce s-a petrecut la Bancorex: „Băncile care au dat faliment nu au făcut faţă pe piaţă, nu că BNR nu le-a supravegheat bine“, s-a apărat logevivul guvernator.

Șeful Băncii Naţionale a României are venituri mai consistente decât 13 omologi ai săi din Uniunea Europeană

Între 1999 și 2000, Isărescu a fost premier, cu susținerea coaliției PNȚCD, PNL, PD și UDMR. În 2000, a candidat fără succes la președinția României, din partea PNȚCD.
A pierdut și s-a întors la conducerea BNR, fără ca noul regim Iliescu-Năstase să-i reproșeze ceva.

Primește pensie, dar nu se pensionează


Șeful Băncii Naționale a României are venituri mai consistente decât 13 omologi ai săi din Uniunea Europeană. Mugur Isărescu primește un salariu de două ori mai mare decât guvernatorul instituției bancare centrale a Bulgariei.

A obţinut, în 2015, un venit net lunar de aproximativ 16.000 de euro, compus din salariul standard de 13.000 de euro, la care se adaugă aproximativ 2,6 salarii lunare nete, reprezentând plăţi ocazionale şi participarea la profitul instituţiei, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Pe de altă parte, Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut public faptul că venitul din 2015 al guvernatorului a fost de 1.144.000 de lei, ceea ce în euro înseamnă, de fapt, 21.400 de euro lunar.

Acestea sunt corecții în sus ale remunerației guvernatorului, după ce, inițial, la mijlocul lunii august, acesta anunțase că primește în fiecare lună „doar“ 13.601 euro. În declarația de avere publicată în iunie 2018, șeful băncii a șters, din nou, suma obținută din salarii.

ANI nu a clarificat niciodată dacă astfel de declarații de avere, din care lipsesc informații esențiale, sunt legale.

În această ultimă declarație apare însă faptul că Isărescu a primit și o pensie de peste 37.000 de lei, pentru ultimele patru luni din 2017. Aceasta înseamnă că Isărescu are o pensie de peste  9.000 de lei pe lună, fiind, probabil, beneficiarul uneia speciale, deși nu este clar în ce calitate.

Legenda turnătorului Manole


În martie 2017, jurnalistul Cătălin Prisacariu, redactor-șef adjunct al Newsweek România, a publicat documente care arătau că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole“.

Actualul guvernator se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

Turnătoriile sursei „Manole“ vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante, dar nici colegii săi de la Institutul de Economie Mondială nu ar fi scăpat de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195.

Cum a fost identificat Isărescu ca fiind sursa Manole? Într-o „notă“ din septembrie 1986, sursa cu acest nume de cod vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu aceas-tă ocazie, „Manole“ își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11.

Daniel Dăianu, fost cadru al Securității este unul dintre oamenii de bază de la BNR

Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (...), domiciliat în București, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11“.

„Eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea“, a fost reacția lui Isărescu la această dezvăluire.

Florin Georgescu, fost membru al Guvernului Văcăroiu, este și el încă unul dintre oamenii de bază de la BNR

Printre cei care l-au apărat ferm, la acel moment, pe guvernatorul BNR, s-a aflat și Liviu Dragnea. „Atacurile începute împotriva BNR afectează cursul de schimb. Am văzut atac pe Mugur Isărescu de câteva zile. O instabilitate la Banca Naţională produce o instabilitate macroeconomică, o instabilitate financiară. O tulburare, o şubrezire a Băncii Naţionale pentru România nu e bună, adică discutăm foarte serios“, a declarat liderul PSD, care a insistat că îl susține pe guvernatorul BNR. 

Citește dosarul integral „BNR sunt eu”

BNR sunt eu

Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României

Specialistul lui Ceaușescu

Bogdan Glăvan: Cum arată un bun guvernator?

Andrei Caramitru: Nota 8,5 din 10

Răzvan Orășanu: Câteva condiții esențiale pentru o bancă națională independența și eficientă

Dinozaurii din CA

Din consiliul de administrație al BNR face parte cel puțin un fost cadru al Securității, Daniel Dăianu. Potrivit CV-ului său, acesta a lucrat între 1976 și 1978 ca „analist“ la direcția de informații externe a Securității. El susține că, în 1978, ar fi plecat, la cererea sa. „Să știți că nu orice activitate sau orice compartiment din Securitate sau din Ministerul de Interne a lucrat împotriva interesului național“, afirma Daniel Dăianu, în 2007.

Din CA face parte și Marin Dinu, fost redactor-șef adjunct la Scânteia Tineretului între 1980 și 1985, anii cultului personal al soților Ceaușescu. După 1985, Marin Dinu a condus revistele Viața Studențească și Amfiteatru. În 2000, a fost ales senator pe listele partidului lui Dan Voiculescu, Partidul Conservator, formațiune care l-a și susținut pentru un post în conducerea băncii naționale.

LA ORDINUL SECURITĂȚII Cele două documente fac legătura între Isărescu și sursa „Manole“

Un alt coleg al lui Isărescu este contabilul Gheorghe Gherghina, care, în calitate de secretar de stat în Ministerul de Finanțe, timp de zece ani a supervizat bugetul de stat al României. El a ocupat această funcție între 2001 și 2005, sub premierii Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, și, ulterior, între 2009 și 2014, sub Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta.

Prim-viceguvernator al BNR este Florin Georgescu, ministru de Finanțe în perioada guvernării Văcăroiu, între 1992 și 1996. Aceasta este și perioada în care, în România, s-au pus bazele celor mai răsunătoare falimente bancare, în frunte cu cel al Bancorex, care era bancă de stat.

Ani întregi, Agnes Nagy a fost contabilă la filiala RENEL din Târgu-Mureș, până când UDMR a promovat-o în CA-ul BNR, în 1998, și de atunci a rămas în această funcție, timp de peste 20 de ani.

În sfârșit, din conducerea băncii face parte și Virgiliu-Jorj Stoenescu, poet, mason și fost coleg cu Isărescu la Institutul de Economie Mondială. Stoenescu este autorul piesei de teatru „Pescărel Împărat“ sau al versurilor: „Nu vreau nici nemurire, nici statui / În saturnalii doar să ard haihui“.  Singurul personaj care a părăsit CA-ul BNR înainte de finalizarea mandatului a fost liberalul Bogdan Olteanu, trimis în judecată pentru fapte de corupție. PNL l-a înlocuit cu fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolaescu.

Citește dosarul integral „BNR sunt eu”

BNR sunt eu

Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României

Specialistul lui Ceaușescu

Bogdan Glăvan: Cum arată un bun guvernator?

Andrei Caramitru: Nota 8,5 din 10

Răzvan Orășanu: Câteva condiții esențiale pentru o bancă națională independența și eficientă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te