BNR sunt eu - Specialistul lui Ceaușescu

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.02.2019 - 13:32
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Mugur Isărescu a fost un cadru de nădejde și în perioada comunistă.

SHARE

Numele lui Isărescu apare printre autorii cărții intitulate „10 teme actuale în dezbaterea specialiștilor români“. Lucrarea, apărută la Editura Politică în 1984, a fost redactată sub forma unei discuții în care autorii au o serie de intervenții. Toți autorii citează din Nicolae Ceaușescu, dar și din documentele Partidului Comunist Român.

Să fie pace între bogați și săraci

Actualul guvernator al BNR se implică în capitolul „Criza economică mondială și căile depășirii ei“. „Concepția tovarășului Nicolae Ceaușescu cu privire la noua ordine mondială a fost îmbogățită cu teze noi, originale, izvorâte din însăși ralitatea vieții internaționale. Astfel, în Raportul la Conferința Națională a Partidului Comunist Român, din decembrie 1982, tovarășul Nicolae Ceaușescu, referindu-se la evoluțiile din ultima vreme din economia mondială, subliniază necesitatea adoptării unor măsuri ferme pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare și crearea condițiilor dezvoltării progresului lor economic-social, prin realizarea unor înțelegeri corespunzătoare între țările sărace și cele bogate“.

Cuvântarea lui Ceaușescu pe care actualulguvernator dădea asigurări că o cunoaște și din care citează

Documentul pe care îl invocă Mugur Isărescu este, de fapt, cuvântarea susținută de Nicolae Ceaușescu la închiderea Conferinței Naționale a Partidului Comunist Român. Ceaușescu a vorbit de „stadiul actual al edificării socialismului, realizarea Planului național unic de dezvoltare economică-socială pentru îndeplinirea cu succes a cincinalului și a hotărârilor Congresului al XII-lea al Partidului“.

Să schimbăm ordinea mondială

Isărescu nu era deloc capitalistul de azi, el susținând, în 1984, că: „vechea ordine bazată pe inegalitate, pe asuprirea unor popoare, pe supremația monopolurilor și a capitalului financiar nu mai corespunde situației actuale, impunându-se, ca o necessitate obiectivă, realizarea unei noi ordini economice mondiale, bazată pe principii de echitate, egalitate și respect reciproc… țările capitaliste dezvoltate nu doresc să cedeze din pozițiile lor privilegiate în lume“.

Isărescu era preocupat și de „o divizare a omenirii generatoare de antagonisme tot mai puternice, care nu se manifestă doar într-o zonă sau alta a lumii, ci pe întreaga planetă, care le oferă un caracter general“.

După ce și-a însușit retorica Partidului Comunist, Isărescu simte nevoia să îl mai ridice o dată în slăvi pe Ceaușescu.

„Prin profunda analiză a fenomenelor din economia mondială…, Raportul la Conferința Națională a Partidului Comunist Român se înscrie ca un document excepțional de valoros, punând, încă o dată, în evidență înalta responsabilitate a partidului și statului nostru, personal a tovarășului Nicolae Ceaușescu, față de marile probleme cu care se confruntă omenirea“.

 

 

Citește dosarul integral „BNR sunt eu”

BNR sunt eu

Mai tare decât patriarhii, cel mai longeviv guvernator din Europa

Lucian Isar: Politica monetară pentru sine și împotriva României

Bogdan Glăvan: Cum arată un bun guvernator?

Andrei Caramitru: Nota 8,5 din 10

Răzvan Orășanu: Câteva condiții esențiale pentru o bancă națională independența și eficientă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te