Amenzile pe care le vei plăti pot crește și cu 50.000 lei. Plata a 50% în 15 zile, eliminată

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.09.2023 - 12:33
Amenzile pe care le vei plăti pot crește și cu 50.000 lei - fOTO: Pexels / Andrea Piacquadio

Amenzile pe care le vei plăti la ANAF vor fi mult mai mari după ce s-a decis că plata acestora nu se mai poate face la jumătate în termen de 15 zile. Unele amenzi pot ajunge și la 100.000 de lei.

SHARE

Noua legea a austerității elimină posibilitatea de a plăti amenzile la ANAF la jumătate. Potrivi legii, amenzile la ANAF sunt între 2.000 și 100.000 de lei.

Citește și: Antreprenorii se pregătesc de faliment: Statul îngroapă firmele private, afacerile mici, de familie!

Amenzile pe care le vei plăti pot crește și cu 50.000 lei

”Art.LXIII - Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, 

Citește și: VIDEO Toți salariații vor pierde bani și beneficii după modificarea Codului Fiscal. Categorii lovite

a Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar și pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.207/2015

 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 

privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se arată în document. 

Amenzile aplicate de ANAF sunt amenzi fiscale pentru savarsirea de contraventii privind impozitele, taxele si contributiile sociale obligatorii.

Legea clasifica contraventiile fiscale in functie de gravitatea faptei si de pericolul social pe care il prezinta aceasta, amenzile pentru savarsirea acestor contraventii fiind cuprinse intre 2.000 lei si 100.000 lei.

Constatarea si sanctionarea contraventiilor fiscale se realizeaza prin intermediul organelor competente din cadrul Ministerului Finantelor Publice, prin ANAF si unitatile sale subordonate, cu exceptia cazurilor de suspendare sau revocare a autorizatiilor, masuri ce pot fi luate de organele care au acordat aceste autorizatii.

In majoritatea cazurilor, amenzile fiscale sunt aplicate persoanelor juridice, in calitatea acestora de contribuabili la bugetul de stat, pentru fapte precum neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume; nerespectarea obligatiei de a pune la dispozitia organului fiscal registre, documente de afaceri, evidente si alte inscrisuri; nefrunizarea la termen a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te