Antreprenorii se pregătesc de faliment: Statul îngroapă firmele private, afacerile mici, de familie!

DE Alexandra Lupascu | 08.09.2023 - 19:18
Antreprenorii se pregătesc de faliment: Statul îngroapă firmele private, afacerile mici, de familie! Foto: Profimedia Images ( fotografie cu caracter ilustrativ)

Oamenii de afaceri se pregătesc de faliment, dacă noile măsuri fiscale vor fi adoptate în forma actuală de la 1 ianuarie 2024. Antreprenorii din Iași susțin că noile taxe și impozite vor aduce falimentul mai ales celor care au afaceri mici, de familie.

SHARE

Oamenii de afaceri se pregătesc de faliment, dacă noile măsuri fiscale vor fi adoptate în forma actuală de la 1 ianuarie 2024.

Antreprenorii din Iași susțin că noile taxe și impozite vor aduce falimentul mai ales celor care au afaceri mici, de familie.

În timp ce guvernanții, cum este Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, anunță că nu vor fi taxe și impozite mari de la 1 ianuarie 2024, antreprenorii sunt de altă părere, scrie bzi.ro

Aceștia susțin că noul pachet de măsuri fiscale este făcut să afecteze micii antreprenori, care dețin SRL sau PFA. Ieșenii se tem că vor falimenta din cauza taxelor mari.

„În fiecare an au venit cu măsuri fiscale, modificări, taxe mai mari. Niciodată nu au tăiat taxele, doar pentru multinaționale au găsit soluții. De la noi, cei mici, au luat cât s-a putut, încât ajungeai să vii cu bani de acasă.

Fac tot posibil să ne îngroape! Statul îngroapă firmele private, afacerile mici, de familie! 

Firme care aduc o mulțime de bani la bugetul de stat. Dar nu e suficient. Mai vor! Eu ar trebui să plătesc taxe duble”, susține un antreprenor din Iași care deține o afacere în domeniul HoReCa, un domeniu afectat de noile modificări fiscale.

Taxe mai mari pentru micii antreprenori

Potrivit noului proiect privind modificările fiscale ce ar trebui adoptate din ianuarie 2024, cele mai afectate sunt afacerile mici.

În cazul PFA se mențin plafoanele actuale de 24 de salarii pentru plata CAS și CASS, dar, dacă venitul net depășește 60.000 de euro, se plătește CASS pentru diferența de venit peste 60.000 de euro.

De asemenea, în cazul SRL Micro se introduce o cotă de impozitare de 3 la sută. Astfel, cotele de impozit vor fi 1 la sută pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro inclusiv și care NU desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2, și 3 la sută pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 de euro sau desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:

Citeşte şi: Euroins a fost declarată oficial în faliment. Până când mai sunt valabile poliţele acesteia

5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Din cauza taxelor mai mari, mulți dintre cei care dețin PFA vor renunța și vor găsi o altă formă de organizare, probabil SRL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te