Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari? „Era împovărător”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.01.2024 - 16:25
Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari? „Era împovărător” - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea - Rol ilustrativ
Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari? „Era împovărător” - Foto: Ziarul de Iași - Rol ilustrativ

Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari, au descoperit din nou inspectorii ANPC în urma comparării graficelor de rambursare cu rate fixe și rate descrescătoare.

SHARE

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, susține că unele bănci i-au păcălit pe românii cu rate, recomandându-le să aleagă un mod de rambursare al creditelor „împovorător”.

Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari? „Era împovărător”

”Le-au fost prezentate condiții optime de rambursare în varianta în care, ulterior, aceștia au constatat că, de fapt, a reprezentat o împovărare financiară, în sensul că acolo unde lucrurile păreau pozitive, pentru că ratele păreau mult mai mici în acea variantă, s-a dovedit, ulterior, că ratele au ajuns mult mai mari (...).

Avem rate descrescătoare, cu un anumit grafic de rambursare. Avem rate fixe, cu un alt tip de rambursare.

Citește și: Creditele ipotecare, cea mai proastă situaţie din ultimii 10 ani. Tot mai puțini își permit o casă

Se prezenta, din ceea ce am înțeles de la unii consumatori, ca nefavorabilă o variantă, sugerându-li-se că se califică pentru cealaltă, comparând graficul de rambursare inițial prezentat pentru varianta pentru care nu se calificau.

Constatăm că, după trecerea aceluiași număr de luni, rata în varianta în care nu se calificau ar fi fost mult mai mică decât cea plătită astăzi de către consumatori. Or, acest lucru este greu de explicat”, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC. 

ANPC a demarat o serie de controale de fond la băncile din România

„Fiecare bancă în acest moment se află într-un control de fond… Am plecat de la povestea controlului privind informarea consumatorilor la faza precontractuală şi am descoperit anumite lucruri.

După ce finalizăm prin procesul verbal de constatare şi contravenţie şi prin, bineînţeles, ordinele semnate de preşedintele autorităţii, în momentul acela le vom şi comunica.

Am solicitat tuturor băncilor care au avut de-a lungul timpului creditare în CHF (franci elveţieni n.r.), euro şi lei anumite documente.

Citește și: Prețul mediu al metrului pătrat de bloc a depășit 2.500 € în România. Top-ul celor mai scumpe orașe

Le-am primit parte dintre ele, parte dintre ele urmează să le primim în perioada următoare. Le scanăm, le verificăm, sunt mai mulţi oameni care se uită.

Am cerut şi nişte păreri, inclusiv către celelalte instituţii ale statului şi o să luăm o hotărâre în momentul în care finalizăm documentul de control”, a declarat, recent, directorul ANPC Paul Anghel.

„Am calibrat aceste verificări, raportate la acordarea contractelor de credit, în diverse etape, pentru că între timp au apărut acte normative ce au schimbat total paradigma celor precedente.

Din acest motiv facem o analiză amănunțită a fiecăreia dintre etape în primul rând plecând de la ideea că unele dintre contestații au fost câștigate de către autoritatea noastră, altele nu”, a spus și Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În 2023, ANPC a anunțat că a identificat practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piața locală, acestea fiind sancționate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

Cele 11 bănci sancționate au fost ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Apoi, ANPC a anunțat că a încheiat verificările la alți opt operatori economici financiari bancari, cărora le-a aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei.

Cei 8 operatori economici financiari bancari au fost Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank.

Ulterior, o parte din aceste bănci au anunțat că au obținut în instanță suspendarea ordinului președintelui ANPC din luna mai 2023 privind modul de calcul al ratelor pentru rambursarea creditelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te