În ce condiții românii vor plăti taxe pe energia produsă cu panouri fotovoltaice și sisteme eoliene

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.12.2022 - 13:12
În ce cazuri vrea Guvernul să taxeze energia produsă cu panouri fotovoltaice și sisteme eoliene. / Foto: pexels.com

Guvernul PSD-PNL-UDMR a emis, marți, 29 noiembrie, ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. Aceasta include o taxă pentru cei care au investit în panouri și eoliene cu o putere instalată de peste 30 kW.

SHARE

Guvernul a aprobat, marţi, 29 noiembrie o ordonanţă de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.

"Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Citește și: Stai la casă? Cu 12.000 € nu mai plătești căldură și curent, pui pompă de căldură și fotovoltaice

Prin acelaşi act normativ, a adăugat Cărbunaru, ordonanţa de urgenţă stabileşte scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum şi o procedură de notificare simplă pentru racordările la reţea ale instalaţiilor, alături de adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunităţi de energie din surse regenerabile.

În ce condiții prosumatorii, persoanele fizice și juridice care produc și vând energie electrică, ar urma să plătească „taxa pe soare”

Cuantumul noii taxe pe care ar urma să o plătească prosumatorii, persoanele fizice și juridice care produc și vând energie electrică în sistemul energetic național, nu a fost stabilit încă. 

Potrivit OUG avizată de Guvern, autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul
sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu efectuată de ANRE că această dispoziție fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile;

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

PSD pretinde că nu știa de „taxa pe soare” și dă vina pe PNL pentru ordonanță

La scurt timp după ce USR a criticat introducerea taxării cetățenilor și firmelor care au investit în panouri fotovoltaice sau sisteme eoliene, PSD l-a acuzat pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, pentru forma OUG.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce❓️

De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma "Statele membre pot să taxeze..."?

De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?

Asta în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.

Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, într-o postare pe Facebook.

Surse guvernamentale susțin că OUG a avut avizele de la ministerele și instituțiile conduse de PSD: SGG, ANRE, Ministerul Finanțelor, iar miniștrii PSD nu au ridicat nicio obiecție în ședința de guvern în care a fost adoptată ordonanța, notează Digi24.

De asemenea, PSD a anunțat că nu susține OUG pentru taxarea energiei din surse regenerabile și o va modifica în Parlament. 

„Atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, se arată într-un comunicat al PSD.

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor.

„Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România”, menționează PSD.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te